Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Ядем близо 3 пъти по-малко шоколад от европейци

Ядем близо 3 пъти по-малко шоколад от европейци

Шоколад

През 2017 година българите сме изяли 25 тона шоколад, което прави средно по 3.5 кг на човек. Това показват данните от изследването за производство и консумация на шоколад, проведено от Евростат.

Докато всеки ден българинът изяжда между 20 и 50 грама шоколад, дневната консумация при европейците е средно между 30 и 90 грама. Това означава, че за една година всеки европеец изяжда приблизително 10 кг шоколад, което е близо 3 пъти повече от средното ниво у България.

В България пазарът на шоколад възлиза на близо 350 млн. лева годишно. Най-големите любители на сладкото изкушение са дамите на възраст между 20 и 40 години, а всеки пети консуматор на шоколад живее в София.

На пазара българите търсят основно 5-6 марки шоколад, които са от средния ценови клас и са произведени от 2-3 международни компании.

Експертите са на мнение, че слабото производство на шоколад у нас от малки частни фирми се ограничава поради две причини: ниската консумация на продукта у нас и дефицита на суровината какао, необходима за производството му.

Консумация на шоколад

През 2017 година в Европейския съюз са произведени близо 4 милиона тона шоколад, които са на стойност 18.3 милиарда евро. Лидер в производството на сладкото изкушение е Германия с произведените 1.3 милиона тона шоколад или 32% от общото количество за Съюза. На второ място е Италия с 0, 7 млн. тона, следвана от Франция и Холандия, всяка с по 0.4 млн. тона.

Данните на изследването са само за директна консумация на шоколад, в тях не е включено производството на продукта, което се използва за промишлени цели.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest