Ядем четири пъти повече свинско месо през последното десетилетие, съобщават от „Телеграф“, като се позовават на данни от Националния статистически институт.
През 2002 година консумирането на свинско е било около четири килограма годишно, а десет години след това – през 2012 година, се е увеличил на 12 килограма за същия период. Количеството е консумирано от едно домакинство.
Статистиката сочи, че консумацията е по-голяма, но цената на месото не се е увеличила драстично – преди 12 години килограм свинско месо е струвал около 6.50 лв. Сега месото е 7.55 лв. за същото количество. Оказва се, че се е повишило потреблението и на алкохолни и газирани напитки.
Лошата култура на хранене и вредните навици на българите определено дават отражение – смята се, че около милион и 400 хиляди души у нас имат проблем с килограмите и страдат от затлъстяване. Статистиката показва, че България е на шеста позиция в Европа по брой на затлъстели деца.
Небалансираното и лошото хранене на българите е сериозен проблем, защото наднормените килограми и затлъстяването означават също и по-висок риск от други заболявания. Между тях са сърдечно-съдовите болести и раковите заболявания.
Забелязва се и сериозен спад в консумирането на друг вид меса, освен свинското, прясното и киселото мляко и не на последно място риба и рибните продукти. Статистиката сочи, че около 60 на сто от българите не консумират пресни плодове и зеленчуци.
Около 65 на сто от хранителните продукти на българския пазар са внос, посочват от Българската стопанска камара. Смята се, че най-много от чужбина се внасят месо, плодове и зеленчуци – около 80 на сто от продуктите за салата са с полски, турски или гръцки произход.
Предполага се, че трапезата ни за тазгодишния Великден ще бъде отрупана от вносни продукти. Около 30 на сто от месото, което се внася в страната влиза у нас контрабандно, съобщават още специалистите от бранша. А по-голямата част от месото, което е влязло легално, идва от Испания.
Коментари