Защо какаото е необходимо за вашето здраве? Тази вкусна напитка е енергизираща и способна да предпазва от вируси и инфекции. Какаото подобрява настроението и повишава жизнения тонус.
Какаото съдържа вещества, които подобряват паметта и стимулират мозъка, както и нормализират нивата на холестерола в кръвта. Какаото е признато за лидер в съдържанието на много полезни микроелементи, а по отношение на количеството цинк, съдържащи се в него, няма равно.
Какаовите зърна съдържат протеини (12-15%), мазнини, въглехидрати (6-10%), витамини от група В, фибри и антиоксиданти. Последните проучвания показват, че какаото има друго съединение (кокохил), което подпомага растежа и регенерацията на кожните клетки, лекува рани и предотвратява образуването на бръчки.
Също така в какаото има и друго вещество - епикатехин, чрез което можете да предпазите тялото си от много опасни заболявания като рак, диабет, инфаркт и инсулт.
Американски учени потвърдиха, че въпреки факта, че в какаото има повече калории, отколкото в чая и кафето, това не води до увеличаване на телесното тегло. Дори с малко какао можете бързо да се наситите и в резултат на това да не преяждате. Ако искате да отслабнете - пийте какао!
Препоръчва се сутрин да се пие какао. Естественият пигмент, съдържащ се в какаото - меланинът, абсорбира топлинните лъчи и това ще ви помогне да предпазите кожата си от ултравиолетовите лъчи и да ви спаси от слънчево изгаряне.
Ето една рецепта за топло какао, която ще ви изненада с вкус и ще подобри предимствата на какаото много пъти:
Какаото, канелата и карамфилът имат невероятни свойства, които помагат в борбата с микробите и намаляват вероятността да се разболеете, особено през онези месеци, когато върлуват епидемии. Какаото е мощен антиоксидант и е много богато на магнезий и витамини. Това го прави изключително полезно, особено ако сте над 40 години - то просто ви е нужно! Канелата подобрява кръвообращението и намалява възпалението в тялото, а карамфилът има мощни антисептични и аналгетични свойства.
Съставки:
2 чаши мляко, ако използвате бадемово мляко, вкусът ще бъде по-богат, 1 и 1/2 супени лъжици какао, 1 чаена лъжичка канела, 1/2 чаени лъжички карамфил, 1 щипка сол, 1/4 чаена лъжичка стевия (по избор).
Приготвяне:
Поставете какаото, подправките, стевията и солта в бадемово мляко в тенджера и нагрейте на средна топлина, докато всичко се разтвори добре в млякото. Препоръчваме използването на дървена бъркалка, като се разбърква непрекъснато, докато сместа се нагрява. Да ви е сладко!
Коментари