Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Важни факти за царевицата, които може би не знаете

Важни факти за царевицата, които може би не знаете

ХрисиХриси
Новак
14715
Важни факти за царевицата, които може би не знаете

Любимата царевица, която хапваме с мерак през лятото и която стои зад всеки ъгъл - царевица на пара, царевица на кочан, царевица като добавка към различни салати и т.н. Може да я добавяте и към най-различни ястия.

Тя е зеленчук, който присъства в менюто на мнозина, но истината е, че не спада към особено здравословните и полезните за здравето храни. Като всяко нещо и тя има своите положителни качества и недостатъци.

Ползи от консумацията на царевица

1. Подобрява храносмилането

Фибрите, съдържащи се в зеленчука, подобряват процеса на храносмилане. Освен това веществата, намиращи се в състава на царевицата, предпазват от редица заболявания, в това число и сърдечни. Ако изпитвате непоносимост към глутен, това е идеална храна за вас.

2. Тя е ценен източник на минерали и витамини

Важни факти за царевицата, които може би не знаете

Част от важните за организма елементи в състава на царевицата са витамин В, С и магнезий. Последните са важни за укрепване на имунната система, забавя процеса на стареене, стимулира възстановяването на клетките и се грижи за енергийния баланс в организма.

3. Царевица за добро зрение

Заради съдържанието си на определени вещества царевицата подпомага доброто зрение, а полезността ѝ се равнява на тази на зелето и морковите. Ето защо, ако работата ви е свързана с продължително стоене на компютър, например, хапвайте повече царевица.

Недостатъци от консумацията на царевица

1. Съдейства за покачването на килограми

Както казахме, царевицата не е сред най-диетичните и полезни храни, макар да е много вкусна. Тя е зеленчук, съдържащ скорбяла, а според проучвания такива храни увеличават шанса за покачване на теглото.

2. Би могла да предизвика повишаване на кръвната захар в организма

Важни факти за царевицата, които може би не знаете

Заради високия гликемичен индекс. Заради това царевицата е непрепоръчителна за диабетици.

Казано на кратко, консумирайте любимата си царевица в умерени количества. Тя има както ползи, така и недостатъци, но и много останали продукти също са на този принцип. Все пак, важното е да не прекалявате и да внесете колкото се може повече здравословни продукти във вашето ежедневно меню.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest