Дори и да сте начинаещ в готвенето и тепърва да откривате магията на това кулинарно изкуство, едва ли ще ви бъде трудно да се научите. Днес може да откриете редица напътствия и съвети благодарение на множеството сайтове и страници за готвене.
Някои от най-добрите професионални готвачи понякога също черпят информация от тези източници. Все пак човек не би могъл да знае абсолютно всичко.
Е, има някои тайни, с които бихте могли да улесните още повече готвенето си. Трикове, които ще ви спасят от евентуално бедствено положение в кухнята. Следващите няколко идват чак от Индия и със сигурност ще ви бъдат от полза!
Един от най-често използвани продукти в кухнята е млякото. Ето няколко съвета за неговата употреба, които е добре да прибавите към вече натрупания си опит.
Млякото е пълноценна храна, съдържаща полезни за организма вещества. То се използва в редица ястия – солени и сладки. Вкусно, кремообразно и питателно, едва ли има дом, в който то да не присъства. Единственият недостатък е неговата трайност, която е прекалено малка и за която трябва да бъдете нащрек, когато го купувате и съхранявате вкъщи.
Ето какво съветват индийците при готвенето с мляко:
1. За да предотвратите загаряне на млякото – добавете малко вода, докато го варите, в самото начало. Също така може да намокрите дъното на съда, преди да сипете млякото вътре. Така ще си спестите главоболия от залепнало или загоряло мляко;
2. За да предотвратите разваляне на млякото – охлаждайте го правилно. Добре е да го консумирате на същия или на следващия ден от закупуването му. Сварете млякото, оставете го да се охлади и чак тогава го сложете в хладилника. Така ще увеличите срока му на годност;
3. За да предотвратите пресичане на млякото – ако сте забравили млякото извън хладилника за няколко часа, не се тревожете, все още може да го спасите от пресичане. Просто добавете щипка сода за хляб, преди да го сварите;
4. За да предотвратите преливане на млякото, докато кипи – поставете дървен черпак върху съда, в който варите млякото. Да, когато кипне, то няма да се разлее. Този трик върши работа и при варенето на други течности, не само при млякото;
5. Използвайте прясно или кисело мляко за мариноване не само на меса, но и на зеленчуци. Млякото е и отлична основна съставка за сосове, къри, кебап и за супи.
Коментари