gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Може ли да се лекуват болести с шоколад?

Може ли да се лекуват болести с шоколад?

Може ли да се лекуват болести с шоколад?
Електронна везна тип кана
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Електронна везна тип кана
46.00 лв.
Виж ››

Шоколадът е любимо лакомство за децата. Особено ценен е и от женската половина на човечеството. Консумирането на предпочитания вид захарно изделие е ритуал за много дами. Производителите изкушават ценителите му с огромно разнообразие от различни видове в комбинации с други продукти, най-често ядки и вафлени изделия.

Свързваме шоколада с наслада и най-често мислим за вредата от захарното изкушение за фигурата и здравето. Почти не се замисляме дали пък чудесното изобретение на сладкарите не е лечебно при някои оплаквания от здравословно естество?

През Средновековието лекарите в Европа убеждавали пациентите си в лековитите качества на шоколада. Препоръчвали го за успокояване на черния дроб; за облекчаване на храносмилателния тракт; при болки в сърдечната област. На болните от туберкулоза също се предписвал шоколад. Анемичните, болните от подагра и простудилите се с висока температура били съветвани да се борят със здравословните проблеми с помощта на сладкото изкушение.

При сериозен поглед над възможностите за подобно лечение, трябва да се отбележи, че произведеният от какао десерт съдържа минерали и антиоксиданти, които могат да помогнат при сериозни болести.

Шоколадът може успешно да замени кафето, това е мнението на кардиолози. Нареждат го преди червеното вино, чая или ябълките, тъй като регулира кръвното и намалява риска от тромбози. Полезното действие на един шоколад от 40 грама е колкото на водна чаша червено вино за сърцето.

Може ли да се лекуват болести с шоколад?

Към благоприятните фактори за дамите трябва да се добави това, че ще преминат по-леко през менопаузата и критичните дни в месеца с шоколад. Той ще ободри тези, които обичат да го консумират често и ще повиши тяхната работоспособност. Теоброминът в съдържанието му е силно действащ алкалоид, на който се дължат тези качества, но е много силен и затова не бива да се прекалява с консумацията. Тя трябва да е умерена, особено на натуралния вид.

Зърната на какаото, от което се прави шоколадът, съдържат азот и той влияе върху обмяната на веществата. Този факт трябва да се взима предвид от хората с болести на черния дроб или бъбреците; диабетици; хипертоници; болни от подагра или с проблемно тегло. Тъй като има затягащо действие, трябва да се отбягва и от хората, страдащи от запек.

Истинското шоколадово изделие се прави от зърната на какаото, захар и какаово масло. Добавят се мляко, захар, ядки и друг пълнеж. Използването на мазнини вместо маслото от какао е недопустимо.

Шоколадът лесно поема миризми и е неустойчив при високи температури, както и към влажността на въздуха. Правилното му съхранение е много важно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest