Хайвер от охлюви е един от най-хитовите кулинарни деликатеси във Франция в момента.
Хайверът от охлюви се консумира, след като е бил държан в саламура. Времето за подготовка и съставките на саламурата се пазят в тайна. Тези, които са го яли, казват, че има вкус на гъби и фин аромат.
Деликатесът е кремообразен, с форма на перли. Всеки охлюв снася яйца веднъж годишно, като броят им е приблизително около 100. Най-добрите яйца се събират на ръка.
След като хайверът бъде подбран внимателно, се сортира, след което стерилизира и след това се продава в малки опаковки, също както черния хайвер, пише френското издание "Le Point".
Цената на 50 грама хайвер от охлюви е около 115 долара.
Идеята за търговия с хайвер от охлюви за пръв път прокарват съпрузите Доминик и Силви Пиер. Те са собственици на ферма за охлюви в областта Пикардия, Франция, в която се грижат средно за 180-200 хиляди охлюва.
Коментари