Може би ядете шоколад, само защото има страхотен вкус, но ново изследване намира връзка между консумирането му и депресията.
Проучването показва, че хората, които имат по-висок резултат на тест за депресия, ядат повече шоколад от хората, които не са депресирани.
Според изследователите връзката между настроенията и шоколада е много специфична, тъй като няма асоциация между депресията и съдържащите се в него хранителни компоненти, които биха могли да й повлияят – кофеин, мазнини, въглехидрати.
Беатрис Голомб от Калифорнийския университет по медицина твърди, че яденето на шоколад е просто нещо, което хората правят, когато се чувстват тъжни. Опитите обаче показват, че има връзка между двете неща, но все още не може да бъде обяснена.
Предположенията са много – от това, че шоколадът се използва като естествен антидепресант до идеята, че може да има роля в развиването на депресия.
Последното проучване включва около 930 души, 70% мъже и 30% жени, които не са взимали антидепресанти. Участниците попълват тестове и отговарят на въпроси, свързани с консумацията им на шоколад.
Резултатите обаче са противоречиви. Няколко хипотези биха могли да ги обяснят, но все още това са догадки. Ако шоколадът наистина повдига настроението, хората, които са депресирани, може би го ядат, за да се самолекуват.
В него все пак се съдържат съставки, способни да действат като стимуланти, но според някои количеството им е прекалено малко, за да окажат някакъв ефект.
Също така могат да подпомогнат производството на хормони на удоволствието като серотонин. Съставките в шоколада също могат да причинят възбуда в тялото, която да предизвика яденето му или депресия.
Докато сладкото лакомство само по себе си може да породи подобрение в настроението, други съдържащи се в него вещества биха могли да го влошат, изравнявайки ефекта.
Коментари
Моят мъж е доста нервен и за него му намерих решение - след като изпием по 1 кафе 3 в 1 с екстракт от рейши (ганодерма) и всичко е мир и любов.