Всеки знае, че със студа идват вирусите, които лесно ни разболяват. Това се случва, защото имунната система отслабва поради липсата на сезонните плодове и зеленчуци. Правилното хранене през зимата може да балансира организма, за да бъде устойчив на промените.
Витамините, и преди всичко важният витамин С, е това, което ни е най-нужно на прага на зимата и през всички студени месеци. За да се поддържат високи нива на така нужния за тялото витамин, здравният съвет винаги е да се консумират повече цитруси и горски плодове - пресни или замразени, те са много добър източник на така нужната ни имунна устойчивост.
Според водещ руски диетолог, представата, че цитрусовите плодове и най-вече портокалите са източници на много витамин С, не е съвсем вярна.
Колкото и странно да изглежда, най-високо е съдържанието на имуноподдържащия витамин в киселото зеле и червените чушки.
Нивата на ценната хранителна съставка в тях е 10 пъти по-висока, отколкото в цитрусите. Ако човек обича портокали, това е чудесен начин да си набави витамина, но страдащите от висока киселинност и тези, които по някаква причина нямат достъп до плода, спокойно могат да си набавят нужното от киселото зеле.
Ползи от киселото зеле
Поради процесите на ферментация домашното кисело зеле се превръща в пробиотик, подходящ за добрата перисталтика. Той поддържа чревната микрофлора в здравословно състояние. Имунната система е възможно да бъде модулирана чрез храносмилането и киселото зеле се справя с този въпрос. Грижи се за производство на имунни фактори от чревните стени.
За да ферментира зелето, в него се слага голямо количество сол и затова продуктът става неподходящ за хипертониците, както и тези с наднормено тегло. Съществуват обаче рецепти за кисело зеле без използването на големи количества сол.
Друго предимство на киселото зеле, което е от полза в студените месеци, е съдържанието на бета-каротин. Той е характерен за оцветените в ярки цветове зеленчуци и е полезен за поддържане на имунната система.
С негова помощ тялото произвежда клетки, убиващи микробите. Червените, лилавите, оранжевите и жълтите плодове и зеленчуци дават на тялото нужните количества бета-каротин. Те са задължително в зимните рецепти. Най-подходящо е да се консумират пресни или след съвсем лека топлинна обработка, за да запазят всичките си полезни свойства.
Така че хапвайте по-често салата от кисело зеле или го добавяйте като гарнитура.
Коментари