Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни салати с праз за повече здраве през зимата

Вкусни салати с праз за повече здраве през зимата

Вкусни салати с праз за повече здраве през зимата
Снимка: Yordanka Kovacheva

През зимата пресните зеленчуци са много малко, а дори и да ги има по магазините, на повечето вкуса и полезните качества обикновено са доста далеч от тези на зеленчуците през лятото. Но точно през зимата ние се нуждаем най-много от витамини, за да имаме сили да се борим със студа и честите настинки и вируси.

Един от зеленчуците, чиято сила е именно през зимата, е празът. А за да използваме най-добре ценните му качества, можем да го включим суров в зимното си меню.

В тази статия ще ви дадем идеи как можете да приготвите вкусни салати със суров праз, но нека първо да видим защо празът е толкова полезен.

Ползи от праза

Най-интересното и уникално свойство на праза е способността му да увеличава повече от 1, 5 пъти количеството аскорбинова киселина (вит. С) в бялата си част част по време на съхранение. Никоя друга зеленчукова култура няма тази характеристика. Този зеленчук е с високо съдържание на калций, фосфор, желязо, магнезий и сяра.

Освен това, поради огромното количество калиеви соли, празът има диуретичен ефект, а също така е полезен при скорбут, затлъстяване, ревматизъм и подагра. Също така се препоръчва за употреба при тежко умствено или физическо претоварване.

Празът е в състояние да повиши апетита, да подобри работата на черния дроб и да има положителен ефект върху храносмилателния тракт. Суровият праз в салата обаче не се препоръчва за употреба при възпалителни заболявания на стомаха, както и на дванадесетопръстника.

Идеи за салати с праз

Салати с праз

Нека да започнем от най-простите и леки зимни салати с праз, продукти за които се намират във всеки български дом или са достъпни в най-близкия магазин през зимния период. Тези зимни салати определено ще ви дадат сили и необходимите витамини, за да се чувствате бодри в студеното време.

Салата с праз и моркови

Необходими продукти: 1 стрък праз, 2 големи моркова, растително масло по избор, ябълков оцет или лимонов сок и сол на вкус

Начин на приготвяне: Празът измийте, обелете и нарежете на не много ситно. Рендосайте морковите на едро ренде, смесете с праза и овкусете с растително масло, оцет или лимонов сок и сол по ваш вкус.

Бобена салата с праз и кисели краставички

Необходими продукти: 1 консерва от 400 г сварен бял или пъстър боб (можете да сварите и самостоятелно), 1 стрък праз, 3-4 кисели краставички, 2-3 с.л. олио, 1 ч.л. ябълков оцет, сол на вкус

Начин на приготвяне:Нарежете праз на 4 по дължина и след това на по 3-4 мм. Краставичките нарежете на малки кубчета. Смесете със сварения боб с нарязаните праз и краставички и овкусете с олио, малко оцет и сол, ако е нужно.

Салата от домати от консерва с праз

Необходими продукти: 1 стрък праз, 1 консерва белени домати (цели или на кубчета), сол и растителна мазнина на вкус, 50 г бяло саламурено сирене и 1 чаена лъжичка млян червен пипер (по желание)

Начин на приготвяне: Изсипете консервата домати в подходящ дълбок съд. Ако е от цели домати, можете да ги нарежете на по-ситни парчета. Посолете, ако консервата е безсолна. Почистете и нарежете праза на кръгчета или по-ситно. Добавете към доматите и полейте с малко растителна мазнина (слънчогледовото олио е подходящо). По желание можете да поръсите най-отгоре с настъргано на ренде или натрошено бяло саламурено сирене и да завършите с млян червен пипер.

А сега да разгледаме няколко по-богати зимни салати с праз, които не само ще ви доставят нужните витамини, но и ще ви заситят добре и ще ви дадат енергия в студените дни.

Салата от ряпа, морков, ябълка и праз със заквасена сметана

Необходими продукти: 1 стрък праз, 1 малка глава ряпа (по ваш вкус), 1 голям морков, 1 кисела ябълка, 100 г заквасена сметана, сол на вкус

Начин на приготвяне: Празът измийте, почистете от външните слоеве и нарежете на ситно. Ряпата, моркова и ябълката обелете и рендосайте. Смесете съставките и разбъркайте добре, добавете сол на вкус.

Салата с яйца, кисели краставички, селъри и праз

Праз

Необходими продукти: 3 сварени яйца, 1 стрък праз, 2-3 стръкчета копър, 2-3 кисели краставички, 3 с.л. заквасена сметана (кисело мляко), 1/2 стъбло селъри, сок от лимон и сол на вкус

Начин на приготвяне: Нарежете яйцата, селърито, краставичките на малки кубчета. Разбъркайте ги заедно и добавете заквасената сметана (или кисело мляко) и сол на вкус. Празът нарежете на тънки кръгчета, а копърът нарежете на ситно. Поръсете върху сместа с праз и копър и украсете със стръкче копър.

Салата от рулца от раци с праз

Необходими продукти: 300 г рулца от раци, 250 г праз, сол, олио и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: Нарежете рулцата от раци и праз на шайби и овкусете с олио, черен пипер и сол по желание.

Немска салата с гъби, картофи, моркови и праз

Вкусни салати с праз

Необходими продукти: 4 малки картофа, 250 г гъби, 1 стрък праз, 2 малки моркова, 1 червена пиперка, растително масло, подправки и сол на вкус

Начин на приготвяне:Сварете картофите и морковите и нарежете на лентички. Гъбите нарежете на ленти и запържете в растително масло. Заедно с гъбите накрая запържете леко нарязаната на ивици пиперка и на тънки кръгчета праз лук. Смесете продуктите и овкусете по ваш вкус.

Салата от риба тон, авокадо и праз

Необходими продукти: 150 г консерва риба тон, 1 авокадо, 1 стрък праз, 1 лимон, олио и сол на вкус.

Начин на приготвяне: Обелете авокадото и нарежете на малки парчета. Празът нарежете на тънки шайби. Смесете рибата тон от консерва с авокадото и праза, овкусете със сока от 1 лимон, олио и сол на вкус.

Както виждате, празът може идеално да се впише в салата с голямо разнообразие от продукти. Навярно някои от тези салати са ви познати, други са новост за вас, а може би имате по-добри идеи? Споделете ги с нас.

Вижте още как се задушава праз и антибактериално действие на праза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest