Празът е подходящ за много ястия - както месни, така и безмесни, тестени и други. В повечето от тях е нужно той да бъде задушен, тогава ароматът му става по-наситен.
За да задушим праз, е необходимо първо да бъде измит добре, и изчистен от мустаците - най-добре е да се отрежат с нож.
След като е готов го нарежете на желаната големина и форма. Това зависи изцяло от вас според това за какво ще ви е нужен. Най-лесно става на тънки резени.
Ще разгледаме два начина за задушаване на праза. Единият е с мазнина, а другият без - за любителите на здравословната кухня.
Да започнем с първия: за него е необходимо да загреете предварително в тиган мазнината. Може да използвате малко олио, но за предпочитане е кравето масло.
След като е достатъчно горещо, изсипете праза и запържете за около 5-7 минути на слаб огън, като разбърквате от време на време, за да не загори.
Вторият начин не съдържа мазнини. За него е необходимо малко вода и капак за тигана. Отново загрейте водата, изсипете праза и затулете с капак за около 10 минути.
Разбърквайте при нужда може да добавите още вода.
Коментари