Често домакините се чудят какво да сготвят за вечеря. Зеленчукови ястия, пиле, риба, кюфтета и зърнените храни са най-често консумираните. Карфиол, праз лук, спанак и зеле са готвят най-често – пържени или манджички, и са много полезни.
Праз лукът е доста полезен дар на природата. С помощта на този зеленчук ще приготвяте най-различни вкусни ястия и ще се предпазвате от заболявания.
Праз лукът се консумира по-различни начини. Отглежда се лесно при различни климатични условия. Наизлиза масово по пазарите през зимния сезон. Той е близък растителен вид до кромид лук.
Какви са ползите от консумирането на праз лук?
- Този зарзават е с високо съдържание на фибри, витамини, въглехидрати и протеини;
- Улеснява храносмилателната система и храносмилането, осигурява комфортно храносмилане;
- Поради съдържанието си на фибри предотвратява запек;
- Хора, склонни към затлъстяване, спокойно могат да го консумират. При диети се използва в големи количества. Позволява изхвърлянето на излишните килограми;
- Има и ползи за дихателната система;
- Предпазва бъбреците и черния дроб;
- Предпазва от настинка, кашлица, грип, бронхит и храчки;
- Той регулира циркулацията на кръвта;
- Балансира холестерола;
- Предотвратява артериосклероза;
- Отваря апетита, особено ако се консумира пресен;
- Предпазва пикочните пътища;
- Помага при лечението на заболявания като синузит;
- Също така е полезно срещу подагра;
- Добър и полезен при анемия;
- Добър източник на фолиева киселина;
- Предотвратява риска от рак на простатата и рак на дебелото черво;
- Регулира нивото на кръвната захар;
Праз лукът няма странични ефекти, но въпреки това не бива и да се прекалява с консумацията му.
Една порция праз лук съдържа 155 калории.
Коментари