gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Авокадото плод ли е?

Авокадото плод ли е?

Плод или зеленчук е авокадото?
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Авокадото си е спечелило почетно място като една от най-популярните храни заради изключително полезното си съдържание на хранителни вещества и разнообразните си кулинарни приложения. Богато на фибри, калий, здравословни мазнини и мощни антиоксиданти, ползите на авокадото са много.

С тази статия целим да сложим край на дебата дали авокадото е плод или зеленчук.

Плод или зеленчук?

Авокадото е плод. Или по-точно - ботаниците го определят като едър плод с едно семе.

Въпреки че не е толкова сладко, колкото повечето други плодове, все пак съответства на дефиницията за плод, която е сладък и месест плод на дърво или друго растение, който съдържа семена и може да се консумира като храна.

Авокадото произлиза от Мексико и плодовете му растат по дървета. Вътрешността му е кремообразна и с гладка текстура, а отвън е покрито с неравна, твърда, тъмнозелена или черна обвивка.

Половината от малко (или една трета от средно голямо) авокадо, което е около 50 г, се счита за една порция. Съдържа около 94 калории и е пълно със здравословни мазнини и хранителни вещества с различни здравословни ползи.

Как да различим плодовете от зеленчуците

Авокадо

И плодовете, и зеленчуците идват от растения, така че понякога е трудно да се разграничи кое какво е. В интерес на истината няма официален начин за отбелязване на разликата. Основната ботаническа разлика обаче се състои в това от коя част на растението произхождат.

Докато плодовете започват живота си от цвета на растението и често съдържат семена, зеленчуците обикновено включват стъблата, цветните пъпки, корените или листата.

И въпреки че това не са научни разграничения, то те трябва да са ви достатъчни, за да можете да разграничавате повечето плодове и зеленчуци. От кулинарна гледна точка някои плодове често се категоризират като зеленчуци.

Плодове, които обикновено се считат за зеленчуци

Авокадото не е единственият плод, който може да вземете за зеленчук. Някои плодове могат да минат както за плод, така и за зеленчук. Те са плодове от ботаническа гледна точка, но се категоризират като зеленчуци в готвенето или науката за храната.

Ето и някои от тях:

- домати;

- краставици;

- тиквички;

- тикви;

- чушки;

- скуош тиква;

- маслини;

- патладжани;

Как да включите авокадото в хранителния си режим?

Салата с авокадо и яйца
Снимка: Албена Асенова

Авокадото има много кулинарни приложения. Най-често се използва при направата на гуакамоле. Процесът е лесен и включва намачкване на авокадото на паста и смесването му с лимонов сок. След това може да се добавят подправки по избор като червен лук, зелен лук, чили, домати или пък чушки.

Авокадото може да се яде и сурово, а за по-добър вкус може да добавите щипка сол и пипер. Също може да се добавя и в салати. Благодарение на високото си съдържание на мазнини то помага за усвояването на витамините от другите зеленчуци в храната. Освен това гладката му и кремообразна текстура го прави чудесен избор за пудинги или коктейли.

И още едно предимство на авокадото - може да се използва като заместител за маслото - било то за мазане или за печене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest