Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Безкофеиновото кафе: полезно или вредно?

Безкофеиновото кафе: полезно или вредно?

Безкофеиновото кафе: полезно или вредно?

Кафето е една от най-популярните напитки в света. Много хора обичат да пият кафе, но искат да ограничат приема на кофеин по някаква причина. Някои искат да спрат кофеина, защото получават сърцебиене, други страдат от високо кръвно, трети просто решават да преминат към по-здравословни алтернативи.

За тези хора безкофеиновото кафе е отлична алтернатива. Дали обаче този тип кафе е толкова полезно и възможно ли е напълно да преминем към приема му?

Тази статия има за цел да разгледа както положителните, така и отрицателните ефекти на безкофеиновото кафе. Вижте следващите редове и преценете дали ще продължите да пиете обикновено кафе или ще заложите на безкофеиновата му алтернатива.

Какво представлява безкофеиновото кафе и как се прави?

Безкофеиновото кафе се прави от кафени зърна, при което 97% от кофеина е премахнат. Кафените зърна се промиват в разтворител, докато кофеинът не бъде извлечен в тях, след това разтворителят се отстранява. Кофеинът също може да бъде отстранен с помощта на въглероден диоксид или филтър с дървени въглища.

Хранителната стойност на безкофеиновото кафе е почти идентична с тази на обикновеното кафе, с изключение на съдържанието на кофеин. Вкусът, миризмата и цветът обаче могат да се изменят в зависимост от използвания метод. Това също може да направи безкофеиновото кафе по-приятно за тези, които са чувствителни към горчивия вкус и силната му миризма.

Колко кофеин има в безкофеиновото кафе?

Безкофеиновото кафе съдържа всъщност малко количество кофеин дори след обработка, обикновено около 3 мг на чаша. Скорошно проучване установява, че една чаша (180 мл) безкофеиново съдържа 0–7 мг кофеин.

Безкофеиново кафе

От друга страна, в зависимост от вида на кафето, метода на приготвяне и размера една средноголяма чаша нормално кафе съдържа около 70-140 мг кофеин.

Безкофеиновото кафе е пълно с антиоксиданти и хранителни вещества

Кафето не е толкова страшно и вредно, колкото го изкарват някои хора. То всъщност е един от най-големите източници на антиоксиданти. Антиоксидантите са много ефективни при неутрализиране на реактивни съединения, наречени свободни радикали. По този начин може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания, някои видове рак и диабет тип 2.

При безкофеиновото кафе количеството оксиданти е почти същото като при нормалното, макар че понякога тези стойности могат да бъдат с до 15% по-ниски заради преработката.

В допълнение към антиоксидантите, една чаша безкофеиново кафе осигурява 2.4% от препоръчителния дневен прием на магнезий, 4, 8% калий и 2.5% ниацин, или витамин В3. Това може да не изглежда много, но количествата нарастват бързо, ако пиете 2-3 или повече кафета на ден.

Ползи за здравето от безкофеиновото кафе

Кафето е свързано с многобройни ползи за здравето, които се дължат основно на съдържанието му на антиоксиданти и други активни вещества. Ползите от безкофеиновото кафе обаче трудно могат да се определят.

Това е така, защото повечето проучвания изучават приема на кафе, без да правят разлика между обикновеното и безкофеиновото кафе, а някои дори не включват безкофеиновото кафе. Също така повечето от тези изследвания са наблюдателни. Те не могат да докажат, че кафето е довело до ползите, само че пиенето на кафе е свързано с тях.

Пиенето на кафе - както нормално, така и безкофеиново, е свързано с намален риск от диабет тип 2. Всяка чаша на ден може да намали риска до 7%. То е свързано и с намаляване на риска от преждевременна смърт, както и смърт от инсулт или сърдечни заболявания.

Изследванията върху човешки клетки също показват, че безкофеиновото кафе може да защити невроните в мозъка. Това може да помогне за предотвратяване на развитието на невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон. Самият кофеин също е свързан с намален риск от деменция.

Кафе

Кой трябва да избере безкофеиново кафе вместо нормално кафе?

Толерантността към кофеина варира значително при всеки човек. За някои хора една чаша кафе може да бъде твърде много, докато други може да имат нужда от пет-шест, за да усетят ефекта му. При чувствителни хора прекомерният прием на кофеин може да претовари централната нервна система, да предизвика безпокойство, тревожност, храносмилателни проблеми, сърдечна аритмия или проблеми със съня.

Хората с чувствителност към кофеина е препоръчително да ограничат приема на нормално кафе или преминат към безкофеиново или чай. Освен това се препоръчва бременни и кърмещи жени да ограничат приема на кофеин. Децата, юношите и хората, страдащи от тревожност или проблеми със съня, е добре да направят същото. Възрастните хора също трябва да се присъединят към тази група, за да избегнат негативните ефекти на кофеина.

В обобщение кафето е една от най-здравословните напитки на планетата. Въпреки това не всеки може да пие кафе, защото кофеинът може да причини проблеми при някои хора. За тези хора безкофеиновото кафе е отличен начин да се насладят на вкуса, без да се притесняват за страничните ефекти на кофеина. Разбира се трябва да се приема в умерени количества, за да няма никакъв риск от странични ефекти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest