gotvach.bg»Статии»Любопитно»Супа Хаш - арменската шкембе чорба

Супа Хаш - арменската шкембе чорба

Супа Хаш - арменската шкембе чорба
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Според руския автор на кулинарни книги Похлебкин едно от най-старите арменски ястия е Хаш. Наименованието khash е толкова древно, че има различни значения. Най-популярното днес е на традиционна супа, използвана в древността най-напред като лек, а по-късно за храна на бедни хора.

Всъщност ястието е толкова вкусно, че е намерило своето място в азерската, осетинската, грузинската и турската кухня. За първи път е споменато още през ХІ век, а съвременната форма на ястието е известна от ХVІІ век.

Сега тази храна представлява супа от телешки крака, която се яде сутрин на закуска. Супата се консумира гореща и подправена с чесън. Както повечето арменски блюда, и това се приготвя бавно, но затова пък е изключително вкусно.

Твърди се, че Хаш е храна за бедни и това е логично предвид съставките, от които се приготвя. Факт е, че при разфасоване на месото в кланиците вътрешностите и краката на животното са давани на бедните, които са готвели супа от него. Днес обаче всеки иска да вкуси от невероятното по вкусовите си качества блюдо.

В арменската столица дори се продават специални тениски, които се обличат при консумиране на супата, която превръща храненето в истински обред.

Арменците не канят всеки да сподели с тях удоволствието от хапването на Хаш. Това се прави само с хора, които приемат за близки. Всички, които консумират Хаш, после миришат силно на чесън, точно както в родината ни понамирисваме, след като сме хапнали любимата ни шкембе чорба. Затова с непознати не се споделя трапеза, на която се поднася пачата.

Не само в древността, но и днес са признати лечебните свойства на Хаш при простуди. Арменските лекари предписват тази храна като официално лекарство.

Супа Хаш - арменската шкембе чорба

Приготвянето на тази легендарна супа не е трудно, но отнема много време. В Армения това е задача предимно на мъжете. Избират се крачета, които са по-големи, по-месести и мазни, за да стане супата по-гъста и по-богата.

Обезкостеното месо се реже на парчета и се поставя в дълбок съд със студена вода. Тя се сменя на всеки 2 часа в продължение на едно денонощие. Добре изкиснатите парчета се варят около 4-5 часа, след като е премахната пяната, образувана от кръв и нечистотии по месото. То се вари, без да се добавя сол, но заедно с хрущялните кости, от които се извлича костния мозък, за да се получи плътен бульон с наситен вкус.

Супата Хаш се яде топла, като солта и чесънът се добавят непосредствено преди консумацията. Може да се подправи и с тънко нарязана ряпа и лаваш.

Интересно е, че арменците ядат супата без лъжици, с пръсти и в разрез с етикета и затова не се поднася на празнични трапези. Ако обаче външен човек бъде удостоен с покана, то значи, че той е приет наравно с роднините на домакина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest