Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Четиринайсет заблуди за храната, които ни пречат - продължение

Четиринайсет заблуди за храната, които ни пречат - продължение

AdminAdmin
Администратор
9484
Четиринайсет заблуди за храната, които ни пречат - продължение

Подсладителите са вредни

Като цяло това е вярно, защото изкуствените подсладители влияят на естествената бактериална флора, преработката и синтеза на определени медикаменти в организма и като цяло на метаболизма. Наскоро стана ясно, че единствено подсладителят ксилитол прави изключение. Той се произвежда от зеленчукови фибри и има способността да увеличава количеството калций, което усвояват костите ни, в резултат на което чупливостта им се намалява.

Четиринайсет заблуди за храната, които ни пречат - продължение

Яжте сурови зеленчуци – те са най-полезни

Ползата от суровите зеленчуци е безспорна, само че никой не може да каже конкретните ползи от тях. Зеленчуците съдържат много ензими, които се унищожават при кулинарна обработка. Дотук добре, но на всички е известна ползата на антиоксидантите, а те се активизират, само ако някои зеленчуци преминат през термична обработка.

Добре познат случай е този с морковите – задушени с малко масло те отделят 3 пъти повече бета каротин от суровите моркови. Подобен е случаят със сготвените домати, които са доста по-богати на ликопен от необработения вариант. Най-важното е да приготвяте зеленчуците си на пара или при задушаване на слаб огън за около 5 мин – само така ще извлечете максималните ползи от даровете на природата.

Четиринайсет заблуди за храната, които ни пречат - продължение

Боровинките са по-богати на антиоксиданти от другите плодове!

Множество специалисти посочват боровинките едва ли не като плодът панацея. Боровинките са полезни за храносмилането, дават на организма ни огромни дози антиоксиданти, предотвратяват ракови образувания и т.н. Боровинките безспорно са полезен плод, но изследвания показват, че само една синя слива набавя на тялото ни същото количество антиоксиданти, понякога дори и повече.

Четиринайсет заблуди за храната, които ни пречат - продължение

Маргаринът е враг на здравото сърце!

Маргаринът беше заклеймяван доскоро като изключително вредна храна. Причината за това беше фактът, че повече маргарини преди време съдържаха трансмазнини, които причиняват коронарна болест. Днес обаче почти не са останали такива продукти на пазара. За да се подсигурите внимателно четете съдържанието на маргарина и проверявайте дали в него има хидрогенирани или частично хидрогенирани мазнини.

Балсамовият оцет е най-здравословен!

Балсамовият оцет е предпочитан при доста диети, защото той съдържа на 5 мл само 3 калории и абсолютно никакви мазнини. Според специалисти обаче, точно това е коварното при балсамовия оцет. Салатата е най-пълноценна, ако се съчетае с малко зехтин и парче сирене, защото усвояването на ценните хранителни вещества от зеленчуците си съдействат най-добре с малко мазнини.

Четиринайсет заблуди за храната, които ни пречат - продължение

Съхранявайте плодовете и зеленчуците в хладилника!

Забравете за хладилника, когато говорим за съхранение на плодове и зеленчуци. Според едно ново изследване диня, която е държана две седмици на стайна температура е удвоила полезните си вещества.

Съдържащият се в нея бета каротин се е увеличил, а с 20 % са нараснали нивата на останалите антиоксиданти от плода. Съпоставката е с диня, държана за същото време в хладилник. Прасковите, бананите и доматите също стават по-полезни, ако се съхраняват в стайна температура.

Хранете се по-малко и често, за да отслабнете!

Този диетичен режим намери своето опровержение от от австралийски специалисти. Две групи доброволци били подложени на еднаква диета, но с различен брой хранения на ден. Едните хапвали 6 пъти малки порции, а другата група само 3 пъти - нормални порции.

Крайният резултат отчел еднакво отслабване и на двете групи. Разлика обаче имало – тези, които хапвали по малките порции отчели склонност към по-бързо връщане на килограмите след спирането на диетата. Препоръчителното количество храна в нашата чиния според диетолозите не трябва да надвишава две малки шепи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
абв
абв
Маргаринът все още съдържа транс мазнини! При самия начин на получаване мастните молекули преминават от цис- в транс- форма. А транс мазнините не причиняват само коронарна болест, те водят до образуването на свободни радикали в организма, което предразполага към възникването на туморни клетки! Мили хора никога не яжте маргарин
04.12.2013 08:54
2