Най-добрите източници на цинк
Najbolji izvori cinka
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Най-добрите източници на цинк

Най-добрите източници на цинк

Най-добрите източници на цинк

Без цинк човешкият организъм не би могъл да функционира. Недостигът на цинк може да доведе до мозъчни проблеми, болести на сърдечно-съдовата система, нервната система, диабет, хранителни алергии и много други.

Дори в момент, когато сме обхванати от пандемията от кононаривус, специалистите препоръчват да си го набавяме чрез някои видове храни, в които той е в изобилие.

Нарочно казваме храни, защото ако решите да си го набавяте чрез хранителни добавки, трябва да сте доста по-предпазливи. С цинка не трябва и да се прекалява.

Така че нека се съсредоточим конкретно върху най-богатите на цинк храни, които трябва да включвате в ежедневното си меню.

1. Пшеница и пшенични изделия

В това число естествено влиза житото, пшеничните кълнове и пшеничните трици, както и всички онези продукти, които могат да се приготвят от тях- хляб и хлебни изделия, бисквити, питки, гевреци и всякакви видове паста (макаронени изделия). Включвайте ги редовно в менюто си, но в по-малки количества.

2. Стриди

Храни с цинк

Стридите са сред най-богатите на цинк храни. Те са не само доста тежка, но и скъпа храна. Интересно е, че навремето цената на стридите се е определяла спрямо теглото им и колкото грама е тежала една стрида, за толкова злато се е търгувала. Да, трудно можете да прекалите с консумацията на стриди, но все пак си имайте едно на ум!

3. Червени меса

Агнешкото месо се среща на българската трапеза предимно покрай Великден и Гергьовден, а то е много богато на цинк. Не подценявайте и типичната за българската трапеза дроб сарма, защото именно в агнешкия дроб се съдържа много цинк.

Към червените меса спада и телешкото, което за разлика от агнешкото, консумираме по-често. Телешкият дроб, както и телешкият врат са също много богати на цинк храни.

4. Ядки

Ядките съдържат много орехи

Много ядки съдържат в себе си цинк, а и са чудесен източник на протеини за вегетарианците и веганите. Бадемите, тиквените и слънчогледовите ядки могат да се похвалят с много високо съдържание на цинк. Една шепа ядки на ден обаче ви е напълно достатъчно, защото в противен случай бързо ще започнете да качвате килограми. Ядките са много калорични.

5. Бобови растения

Боб и леща? Традиционно присъстват на балканската софра. Независимо дали са под формата на боб чорба, супа от леща, боб на фурна, боб в гърне или боб яхния, те са любими за повечето българи. Освен че не са толкова скъпи в сравнение с останалите храни, които изброихме, те също са добър източник на цинк.

6. Подправки

Сушените подправки са източник на цинк

Знаем, че повечето шеф-готвачи препоръчват за своите кулинарни шедьоври използването на пресни ароматни треви, но в що касае набавянето на цинк за организма ни, ще трябва да се доверите на сухите подправки. Особено подходящи за тази цел са магданозът и босилекът. Така че, консумирайте ги както пресни, така и изсушени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest