gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Как да си направим захаросани плодове

Как да си направим захаросани плодове

Аника ВойтАника Войт
Мастър Шеф
75202k
Как да си направим захаросани плодове
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
29.00 лв.
Виж ››

Всички обичат захаросани плодове. Тези цветни парченца с богат аромат, сварени в гъст захарен сироп, са заместители на сладкишите в диетите, а също така се използват за декорация в печива и приготвяне на десерти.

Захаросаните плодове се считат за нискокалорични и здравословни сладки, които могат да бъдат включени в диетата. В допълнение, те са много полезни, тъй като съдържат фибри, витамини, минерали и микроелементи в концентрирана форма.

Как да приготвим захаросани плодове?

Някои начинаещи готвачи задават въпрос от какво могат да се правят захаросани плодове? Отговорът е лесен - от всякакви плодове. От ябълки и круши, до краставици и цвекло, както и кори от портокал, пъпеш и диня, стават суровина за захаросаните плодове. Така че, нека да се научим как правилно да правите захаросани плодове у дома, така че да се получат красиви, ароматни и меки.

Предварителна обработка на плодове

Захаросани плодове

Плодовете се измиват старателно, почистват се от семена и се нарязват на малки филийки - колкото по-фини са парчетата, толкова по-добре се накисват в сироп и по-лесно се сушат. Ако сте решили да правите захаросани цитруси (като например портокал и лимон), добре би било тези плодове да се накисват в студена вода няколко часа предварително, като сменяте водата често. Това би измило горчивината от кората на тези плодове.

Преди да правите захаросани плодове от круши, тикви, ябълки и моркови, те трябва да се сварят във вряща вода. Прасковите и кайсиите се варят 3 минути, ябълките, дюлите и крушата - 5 минути, корите на цитрусови плодове - 7 минути, морковите и тиквата - 10 минути. Пъпешът и динята не бива да бланширате предварително.

Приготвяне на сироп

Захаросване на плодове

Вземете 300 г захар в 300 мл вода и кипнете сиропа за 10 минути. Качеството на захаросаните плодове зависи от консистенцията на сиропа - например гъст и твърде силен сироп прави парчетата плодове прекалено меки и ги лишава от еластично ядро, което се цени в захаросаните плодове. От друга страна прекалено течният сироп не позволява да се захаросат плодовете.

Потопете плодовите филийки в сиропа, кипете 15 минути и ги оставете вътре поне два-три часа.

За различните плодове, зеленчуци и плодове времето за обработка може да варира - всичко зависи от степента на тяхната мекота и сочност.

Сушене на захаросаните плодове

Приготвяне на захаросани плодове

Сложете резенчета плодове върху сито или гевгир, за да се отцеди сиропът, след това преместете захаросани плодове върху дървена дъска и оставете за ден-два, като периодично ги обръщате, за да изсъхнат равномерно.

Захаросаните плодове могат да бъдат поръсени с кристална захар, пудра захар и ванилия. Съхранявате ги в плътно затворен стъклен буркан - така те запазват мекотата и свежестта си за дълго време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest