gotvach.bg»Статии»Любопитно»В Швейцария майсторят тирамису-гигант

В Швейцария майсторят тирамису-гигант

В Швейцария майсторят тирамису-гигант
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
11.00 лв.
Виж ››

Най-голямото тирамису в света, което ще тежи 2.3 тона, измайстори италианската общност в Порантруй, Швейцария.

В приготвянето на огромния сладкиш участваха близо 155 доброволци. Те се трудиха 14 часа на пързалката на града, за да измайсторят десерта.

Тирамисуто е високо 8 метра и заема 50 квадратни метра. За сладкарското изкушение са отишли 799 кг. маскарпоне, 6400 яйца, 350 литра сметана, 189 кг. захар, 300 литра кафе, 35 кг. какао, 66 литра ликьор и 64 000 бисквити.

Рекордното тирамису бе вписано официално в Книгата на Гинес. Предишният рекорд е на сладкари от Лион с тирамису от 1075 кг. А преди тях италианци от Порантруй приготвиха през 2007 г. тирамису от 782 килограма.

Тирамисуто е италиански десерт. Оригиналната му рецепта съдържа бишкоти, напоени с кафе еспресо, сирене маскарпоне (вид сладка сметана), яйца, захар, вино марсала или ром и какао.

Сладкишът произхожда от източна Италия. Твърди се, че този десерт е направен за пръв път в един местен бордей. В първата му рецепта е съдържал само яйца, захар, бишкоти, натопени в кафе и какао на прах.

Според други източници, тирамисуто в оригинал било наречено "Супата на дука" в чест на Гранд Дук Косимо Медичи ІІІ. Той занесъл десерта в Англия, където го нарекли "Английска супа". На някои места в Англия и досега наричат тирамисуто така.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest