gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Бисерен ориз – какво трябва да знаем

Бисерен ориз – какво трябва да знаем

бисерен ориз
Стилен свещник на дървена стойка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
5.40 лв.
Виж ››

Бисерен или перлен ориз звучи някак царствено. Но какво представлява? Тази разновидност на ориза е много често срещана по нашите земи. Преди години може да се каже, че това беше единственият ориз, който можеше да се намери по рафтовете в магазините. Днес е един от многото.

По какво се отличава бисерният ориз и какво трябва да знаем за него?

Това е среднозърнест или късозърнест ориз, чийто зърна са сравнително обли, без заострени краища. Отличава се с бисерна, полирана повърхност на зърната, които на цвят могат да бъдат от бели до леко кремави в сурово състояние.

След сваряване обаче става много бял и мек, както и доста лепкав, въпреки че запазва цялостта си. Свойството му да се слепва се дължи на високото съдържание на нишесте в него. Поради това трябва много внимателно да се приготвя, за да не се превърне в лепкава каша, а да остане твърд и приятен за дъвчене.

Бисерният ориз е абсолютно универсален, особено що се отнася до българската кухня. С него могат да се приготвят както сладки ястия, така и солени. Може би най-известният десерт, приготвян с него, е любимото на мнозина мляко с ориз.

Солените ястия, които спокойно могат да се готвят с бисерен ориз, са пълнени чушки, сарми, тиквички с ориз, пиле с ориз, бял ориз за гарнитура, други комбинирани гарнитури със зеленчуци, оризов пудинг и редица други. Чудесно се съчетава с всички видове месо и с рибни ястия.

бисерният ориз е подходящ за суши
Снимка: Албена Асенова

С бисерен ориз може да приготвите чудесно суши. Всеки знае, че суши не може да се прави с всякакъв ориз. Е, бисерният ориз е правилният избор, тъй като едновременно ще се слепи, но зърната ще останат цели, влажни и плътни. Тези му особености се използват и от кулинарните специалисти в областта на ориенталската кухня.

Предлагаме един лесен и гарантиран вариант за приготвяне на бисерния ориз. Накиснете във вода и голяма купа желаното количество ориз. Имайте предвид, че водата трябва да покрива ориза и да остават 5 до 7 сантиметра течност отгоре.

Оставете го да кисне в продължение минимум на 12 часа. Накисването омекотява зърната и гарантира, че всяко зърно ще бъде перфектно сготвено по-късно.

След това пригответе ориза в съд за готвене на пара. Имайте предвид, че ако използвате кафяв перлен ориз (да, има и такъв), той слепва по-малко и има нужда от повече време, за да стане перфектен за консумация. Предвидете си допълнителни 15-20 минути за готвене на пара. Не остава нищо друго, освен да пожелаем – добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest