Кои са най-здравословните храни? Това е въпрос, зададен на хиляди диетолози от различни страни на света. До този момент не е получен еднозначен отговор на този въпрос. Ако обаче обобщим резултатите от многогодишни изследвания, тогава можем да различим петте най-полезни храни.
И така:
1. Ядките са най-питателният продукт, съдържащ набор от уникални протеини. По своя състав, ядките са най-близки до животинските продукти – риба, месо, морски дарове. Всички сме запознати с израза: Ядките са храната на дълголетниците, наистина в това твърдение има солидна частица истина.
Микроелементите, набор от витамини, антиоксиданти и други вещества, съдържащи се в големи количества в ядките, удължават живота на клетките и на целия организъм като цяло.
2. Морската храна е най-богатият източник на микроелементи, необходими за нормалното функциониране на организма, особено на нервната система.
Рибата, скаридите, калмарите и други продукти са не само много вкусна храна, но и питателна, като напълно заместват месните продукти, които имат доста негативен ефект върху хората.
3. Пълнозърнестият хляб е необходим за поддържане на здрав стомашно-чревен тракт. Тези, които редовно ядат пълнозърнест хляб с трици, никога нямат запек и други чревни разстройства. Този хляб е полезна храна.
4. Млякото е друг незаменим продукт в здравословната диета. Естественото мляко съдържа всички вещества, от които човек се нуждае, от витамини до калций и други микроелементи.
5. Растителните храни - плодовете и зеленчуците, са много здравословни храни, които можете да си купите дори в съвременните супермаркети. Не водят до затлъстяване, много хранителни и полезни за организма.
Коментари