Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Рецепти за Масленица, които се приготвят традиционно

Рецепти за Масленица, които се приготвят традиционно

Масленица

При споменаването на масленица ние, българите, веднага се замисляме за онези пухкави питки и други подобни изделия, които сме свикнали да наричаме масленица.

Но Масленица (нарочно е изписано с главни букви) е един от най-почитаните и жизнерадостни празници на русите. Отново уточнение - не на някакви блондинки или блондини, а на почти всички хора, живяли в продължение на десетилетия в СССР. Т.е. макар да е известен като руски празник, както и вероятно като най-стария славянски езически празник, Масленица се чества колкото тържествено в Русия, толкова и в Украйна, в Беларус и др.

Масленица се свързва с паленето на огньове, с шегаджийските юмручни боеве, с много танци, каране на зимни кънки и возене с шейни, но най-вече с похапване на корем на руските палачинки, известни ни като блини.

Този празник се чества в продължение на 7 дни, като най-тържествен е в края си - неделята. Всеки ден се организира различно веселие, но неизменно по трапезите присъстват и блините.

В България всъщност Масленица съвпада със Сирни Заговезни, а сред руските народи другото име на празника е Сырная неделя или в превод - неделя на сирената или сирена неделя.

Рецепти за блини има много, но е важно да се уточни, че най-популярни си остават блините, приготвени с мая и с брашно от елда. На почит са и блините от попарено тесто. Независимо към коя рецепта се насочите, е важно да споменем, че руснаците консумират блините както със сладко, така и със сирена, сметана или пък хайвер.

В случая избрахме да ви покажем как се приготвят болярските блини, защото са неизменна част от руската кулинарна история, традиции и съответно честването на Масленица. Подчертаваме, че е добре всичко да бъде приготвено с домашни продукти и особено млякото да е домашно, защото за оригиналната руска рецепта ще ви трябва и каймак.

За да можете да приготвите болярски блини ще са ви необходими 3 ч.ч. брашно от елда и 2 ч.ч. пшенично брашно, 4 ч.ч. мляко, както и 1 ч.ч. каймак (гъст), 1 ч.ч. сметана, 5 яйца, 100 г масло и 30 г мая. Отделете си и сол и захар за подправяне на вкус.

Половината мляко се сварява и се изстудява до около 25 градуса. Размива се с маята и в подходящ съд заедно с брашното от елда се приготвя квас.

След като квасът шупне (около 2 часа), се добавя останалото мляко, смесените със сметаната жълтъци, маслото и пшеничното брашно.

Овкусява се на сол и захар и пак се изчаква до шупване. Когато тестото набъбне, към него внимателно и с леко разбъркване като галене се добавят разбитите в каймака белтъци. Изчаква се отново около 20 мин и от така полученото тесто се приготвят прочутите болярски блини, които се ползват с голяма почит именно като рецепта за Масленица.

За завършек ще ви припомним и старата руска приказка, че Без блини няма и Масленица!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати