Макар да са известни най-вече като идеалната дамска напитка, ликьорите са обичани дори и от повечето представители на силния пол. С тях могат да се приготвят различни коктейли, да бъдат направени шотове, шейкове и какви ли не други напитки, или пък просто да бъдат консумирани самостоятелно.
Няма нищо по-хубаво обаче от домашно приготвените ликьори. Не само защото знаете какво наистина съдържат, но и защото са изключително лесни за приготвяне. Ето 3 идеи как да си направите домашен ликьор:
Вишновка
Необходими продукти: 3 кг вишни, 1 кг захар.
Начин на приготвяне: Вишните се почистват от дръжките, измиват се и се слагат в дамаджана или друг подходящ съд с вместимост 3 л. Върху тях се изсипва захарта, а дамаджаната се затваря с помощта на памук. Държи се на светло за около 20 дни, след което се премества на тъмно. След 4 седмици се отцежда и е годна за консумация.
![Черешов ликьор](/files/lib/600x350/cherry-liqueur.webp)
Ликьор от праскови
Необходими продукти: 1. 5 кг праскови, 1 л водка, 1. 5 ч. ч. пудра захар.
Начин на приготвяне: Прасковите се измиват, премахват се костилките им и плодовете се смилат. Изсипват се в дамаджана или бутилка с вместимост от 3 л, заливат се със захарта и водката и съдът се затваря с тапа от памук.
Оставя се на хладно място да престои около 3 седмици и от време на време се разклаща. Когато измине определеното време течността започва да се прецежда докато се избистри. Добре е последното прецеждане да стане през филтърна хартия. Сега вече можете да се насладите на лично приготвения от Вас ликьор от праскови.
![Вино](/files/lib/600x350/peach-wine.webp)
Портокалов ликьор
Необходими продукти: корите от 8 портокала (очистени от бялата им част), 500 мл водка, 500 г захар, 1 ч. ч. вода.
Начин на приготвяне: Портокаловите кори се нарязват на дребно, поставят се в бутилка с широко гърло и се заливат с водката. След като изминат около 20 дни настойката се филтрира и се смесва с изстуден филтриран сироп, приготвен от захарта и водата.
Този ликьор става по-вкусен чрез отлежаване, така че ако искате да му се насладите максимално, не бързайте толкова при консумацията му.
Коментари