gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кога хапването на банан заменя хапчето?

Кога хапването на банан заменя хапчето?

банан

Любим от детството плод - това е бананът в съзнанието на повечето хора. Съдържа много въглехидрати, но е полезен заради витамините и минералите в състава му, които са повече, отколкото в голяма част от останалите предпочитани плодове.

Най-много в бананите е калият - минералът, който сваля кръвното налягане. За да се избегне приемът на лекарства срещу високо кръвно е добре да се увеличи приема на банани и да се намали или елиминира напълно солта.

Ето някои от най-добрите свойства на този вкусен южен плод.

За високо кръвно - хипертонията е рисков фактор за най-опасните сърдечно-съдови заболявания, а опасността от тях може да бъде снижена само с консумацията на няколко банана дневно. Калият в тях стимулира отделянето на натрий с излишните течности в тялото.

При депресивни състояния - те са сред най-често срещаните психически разстройства на личността и засягат сериозен процент от населението. Съдържащият се в бананите витамин В6, има положителен ефект върху настроението и гони тревожността, характерна за депресиите. При дефицит на този витамин се получава тревожност, нервност и раздразнение.

ползи от банан

Помага при безсъние - голяма част от хората не си доспиват, а е известно, че сънят е пряко свързан със здравословното състояние, както физическо, така и психическо. Нужни са 7-8 часа сън на денонощие и при липсата му на помощ могат да дойдат бананите. Витамин В6 в тях насърчава производството на мелатонина - хормона на щастието.

При запек - стомашните проблеми съпътстват почти всеки човек днес, а зимата е истинско бедствие по отношение на оплакванията от запек заради намаленото количество на вода, което пием през деня. Фибрите в банана ще подпомогнат да се справим с проблема.

При предменструален синдром - отново едно състояние познато на повечето жени. Проблемите започват 1-2 седмици преди датата на цикъла и се изразяват в различни оплаквания. Негативните ефекти могат да се преодолеят благодарение на витамините В6 и Е, на магнезия и други елементи, съдържащи се в плода.

Ползите от банана са безспорни и затова той се препоръчва като алтернатива на лекарствата, когато не са задължителни при определено оплакване.

Ако искате да хапвате банан рано сутрин, вижте нашите бананови смутита за добър старт на деня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest