Какво представлява хапването на крак и коя храна се яде по този начин?
Такава храна консумират хората с динамично ежедневие, заети и вечно бързащи. Храната, която се яде на крак е от типа ястия, наречени фаст фууд /fast food/ - бърза храна. Още през 40-те години на миналия век тя е определена като вредна. Микробиологът, който дава това определение на бързите храни, обяснява, че това е ядене, съдържащо много калории, вредни за здравето съставки и незначително количество полезни вещества като витамини и минерали.
Освен това с изследвания бе доказано, че вредната храна предизвиква зависимост, подобна на тази, която се развива към наркотиците. Вредните съставки са вкусни и създават вкусови усещания, които са пристрастяващи. Те водят до наднормено тегло и редица здравословни проблеми.
Какви са най-сериозните вреди от бързата храна?
1. Храната, която се яде на крак, се приготвя с вредни мазнини. Използва се често маргарин с високо съдържание на мастни киселини. Това увеличава опасността от сърдечни проблеми;
2. Затлъстяването е пряко свързано с бързата храна и хапването на крак. Това се дължи на факта, че е много калорична, а освен това руши баланса между усета за глад и за засищане. Човек, който непрекъснато се храни с такава храна, губи реалното си чувство за мярка в храненето и прекалява с храната на крак.
3. Този тип храна съдържа прекалено много вредни мазнини и захари, което води до химическа зависимост към тях, подобна на наркозависимостта. Трудно, а понякога и невъзможно е да се откаже човек от нея.
4. Този тип хранене често търпи критики, че предизвиква язва, колит, гастрит и други хронични проблеми на храносмилателната система. Причината за тези хранителни разстройства се дължи на начина, по който се яде тази храна. Това става в заведения за бързо хранене. Те се наричат така, защото там се яде бързо, на крак. Храната не се сдъвква и преработва достатъчно, преди да навлезе за храносмилане, и това дава отражение върху органите и системите, които я преработват.
5. Бързата храна вреди дори на косата, зъбите и кожата, тъй като в нея има много лош холестерол, никакъв баланс между мазнини, въглехидрати и белтъчини, а нарушенията се отразяват на всички части на тялото.
6. Вредната храна се консумира най-често придружена от някаква газирана напитка. Това допълнително затруднява нейното храносмилане и предизвиква тежест и дискомфорт.
7. Хапването на храна на крак е най-вредното нещо за детския организъм. Небалансираното хранене води до затлъстяване още в детска възраст, нарушения във важни системи като имунната и ендокринната, а оттам и върху цялостното развитие на детето.
Може ли все пак да си позволяваме такова хранене и с каква честота то няма да предизвика здравословни проблеми?
Според диетолозите един път месечно е безопасно да посещаваме заведенията за бързо хранене, за да се храним на крак.
Удоволствието от изкуствено създадената вкусна храна или удоволствието от хранене в приятна обстановка на маса и без да се бърза - това е избор, който всеки прави за себе си.
Коментари