Чухте добре, бананов кетчуп. Въпреки че може да не е популярна на нашата трапеза, тази плодова подправка преобладава във Филипините, откъдето произхожда. Въпреки че традиционно се нарича „кетчуп“, в соса няма домати.
Вместо това списъкът на съставките включва банани, захар, подправки и оцет, за да се създаде ароматен, леко сладък продукт, използван за всякакви ястия. Ако замените бананите с доматите в класическия кетчуп, ще получите нещо доста близко до филипинския основен кетчуп от банани или кетчуп, който преобладава на масите в цялата страна.
Подобно на класическия, банановият кетчуп има история, която си струва да се знае. Ученът по храните Мария Ороса помага за съживяването на страната с ядливите си изобретения, като банановият кетчуп е най-известният от групата. Тя учи химия на храните в САЩ, когато е била в началото на 20-те години, завършвайки бакалавърска и магистърска степен във Вашингтонския университет.
Ороса се прибира у дома, за да помогне да се направят устойчиви храни от местни съставки във Филипините. Тъй като е трябвало да се внасят домати, тя създава подобен сос от пюре от банани, с различни подправки, оцет и малко червен оцветител, за да замени оригиналния кетчуп. Банановият кетчуп е все още разпространен и днес, използва се в класически ястия като хамбургери, пържено пиле и спагети във филипински стил, където се употребява бананов кетчуп вместо доматен сос.
Какво да правим с него?
Използвайте бананов кетчуп, както бихте използвали всякакви подправки, било то за хотдог, като потапяне за пилешки хапки или пържени картофи или върху месо. На вкус прилича много на обикновения доматен кетчуп, но има по-сладка основа. Във Филипините този сос традиционно се предлага с тартанг талонг, парче патладжан, потопено в яйце, сервирано на закуска или обяд.
Има и ястие с паста от бананов кетчуп, наречено филипински спагети, което включва много сос, затоплен и смесен с филийки хот-дог, преди да бъде добавен към юфка. Банановият кетчуп също е чудесен за яйца, ориз и като добавка към меса, зеленчуци и всичко, към което искате да добавите плодов привкус.
Какъв е вкусът на банановия кетчуп?
Помислете за основния кетчуп, след това добавете сладка нотка към него и вече имате вкуса на банановия кетчуп. Поради оцета и подправките, този продукт има много наподобяващ вкус на храната, която е предназначен да замени, но аспектът на тропическите плодове му придава сочна сладост. Няма вкусова разлика между кафявия и червения бананов кетчуп, последният просто има добавен оцветител за храна, за да му придаде розовия оттенък.
Съхранение
Съхранявайте банановия кетчуп както всеки кетчуп. Може да го оставите на рафта, докато не го отворите, а след това го слжете в хладилник. Ако приготвяте собствен бананов кетчуп, трябва да го държите в хладилника, където трябва да издържи месеци, всичко зависи от това колко оцет е използван.
Варианти
Няма много вариации на основата на банановия кетчуп, но можете да получите различни видове с различни количества подправки и оцет. Основната филипинска рецепта включва зрели банани, кафява захар, бял оцет и чесън. Някои алтернативни рецепти изискват доматено пюре, сол, мед, джинджифил, лук, люти чушки, карамфил и соев сос.
Коментари