Розовите тигрови лимони са с малък до среден размер плодове, които имат продълговата до овална, леко заострена форма. Кората им е тънка и покрита с вертикални пъстри, зелени и бели ивици. Всяка зелена ивица е ръбеста и придава текстурирана повърхност. Под кората лимона е със светло розов или розов оттенък, нежен и сочен.
Намират се плодове без семена или със семена. Когато се изстискат, плодовете отделят бистър сок въпреки розовия им цвят. Розовите тигрови лимони са ароматни, носят наситен, цитрусов аромат и съдържат ниска киселинност. Включени в ястия и прочие създават сладък, изтънчен, флорален и плодов вкус.
Розовите тигрови лимони най-често се берат през лятото, но плодовете им могат да узреят и през късната есен и началото на пролетта, в зависимост от условията на отглеждане.
Розовите тигрови лимони, ботанически класифицирани като Citrus limon, са специален цитрус, принадлежащ към семейство Rutaceae. Пъстрите лимони растат на вечнозелено дърво, достигащо до четири метра височина, и са високо ценени като декоративен ландшафтен сорт заради петнистите зелени и бели листа на дървото.
Розовите лимони са открити като естествена мутация, растяща върху лимоново дърво в началото на 20-ти век в Южна Калифорния. Плодовете са били култивирани повече от 90 години и в крайна сметка са били избрани за отглеждане с търговска цел заради уникалната си кора, розово "месо" и по-малко киселия си остър вкус. Розовите тигрови лимони са известни още като пъстри розови лимони.
Розовите тигрови лимони са добър източник на витамин С, който помага за укрепване на имунната система, намаляване на появили се възпаления и засилване на производството на колаген в кожата. Лимоните също така съдържат фибри за регулиране на храносмилателния тракт, калций за защита на костите и зъбите.
Осигуряват ликопен, макар и в по-ниски количества.
Розовите тигрови лимони имат сладък и остър вкус, подходящ за овкусяване на кулинарни ястия, печени изделия и напитки. Лимоните могат да се използват във всяка рецепта, изискваща обикновени лимони и могат да бъдат нарязани и изцедени за извличане на техния сок, който добавя пикантен вкус на ястия с морски дарове, зеленчуци, супи и др. Сокът също често се смесва в салатни дресинги, винегрети и сосове.
Розовите тигрови лимони се използват за овкусяване на десерти и печени изделия, включително пайове, торти, кифлички и тарти. Лимоновият сок може да бъде замразен в ескалка. Резенчета лимон също могат да бъдат захаросани като ядлива гарнитура.
Освен овкусяването на кулинарни продукти, розовите тигрови лимони могат да бъдат нарязани на резени и разбъркани във вода, лимонада и коктейли, подсладени със захар, мед или агаве за балансиран вкус. Розовите тигрови лимони се съчетават добре с билки като лавандула, розмарин, мащерка и майорана, включително с домашни птици, пуешко месо, свинско месо, риба, други морски дарове, мед и плодове като боровинки, ягоди, кокос и праскови.
Розовите тигрови лимони могат да се съхраняват цели до 1 месец, като се поставят в найлонова торбичка в хладилника.
Лимоните виреят в топъл климат и се срещат предимно в Калифорния, Аризона, Флорида и Тексас.
Коментари