Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Списък с необходимите съдове и принадлежности в кухнята

Списък с необходимите съдове и принадлежности в кухнята

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
22k
Списък с необходимите съдове и принадлежности в кухнята

Добре подредената и удобна кухня е снабдена с необходимите съдове и принадлежности за готвене, с което се улеснява бързото и лесно приготвяне на храните.

Не е необходимо съдовете да бъдат скъпи, важното е да бъдат от съответния вид, за да създадат приятна атмосфера при готвенето.

Не всяко домакиня може да разполага с голяма кухня, пълна с последна мода в кулинарните принадлежности.

Но всяка домакиня може да си подготви необходимите съдове, с които да разполага за съответния вид ястие.

Съдовете са достъпни в много магазини, важно е да знаете какво Ви трябва, за да може с лекота и желание да готвите в кухнята.

Наличието на необходимите съдове пести време.

Наличието на необходимите съдове създава приятен и апетитен вид на приготвеното.

Има много млади домакини, които имат желание да готвят, но винаги когато започнат приготвянето на избраната кулинарна рецепта, установяват, че нямат необходимия съд, заместват го с друг и резултатът от ястието не е този, който очакват.

Списък на най-важните кухненски съдове и пособия

1. Тенджерите

- тенджери за варене на супа, зеленчуци, макарони, юфка, и др. – 1-2 тенджери с капак с вместимост 3-4 литра;

- тенджера за сосове, задушаване на месо и зеленчуци, птици – 1 бр. с вместимост 2-3 л;

- млековарка – 1 бр. с вместимост 1-3 литра. В млековарката може да приготвяте освен варене на мляко, ориз, кремове, разтопяване на шоколад;

- тенджера за варене на риба – продълговата тенджера с решетъчна подложка и капак. Рибата се слага цяла или нарязана върху решетката, под която има вода. Рибата се вари на пара или в бульон.

2. Тигани

Списък с необходимите съдове и принадлежности в кухнята

Тиганите са необходими за пържене на месо, риба, яйца, зеленчуци, тестени продукти. Картофите, зеленчуците, месото, рибата се пържат в голям тиган, докато яйцата с палачинките се пържат в по-малък тиган. Осигурете си два тигана – голям и дълбок и малък и плитък.

При избора на тигани се съобразете с диаметъра на котлоните на Вашата печка. Не трябва дъното на тигана да е по-малко или по-голямо от диаметъра на котлона;

3. Кухненска цедка

За прецеждане на супи, бульони, макарони, спагети, ориз, зеленчуци, за измиване на плодове;

4. Купи

Списък с необходимите съдове и принадлежности в кухнята

Стъклена, пластмасова или метална купа с обло дъно за разбиване на яйца, кремове, заместване на тесто – 2 бр.;

5. Тави

Необходими са Ви 2-3 тави с различни размери и дълбочина – за печене на бисквити /плитка тава/, за хляб и тестени сладкиши – 5 см дълбочина, за основни ястия – най-дълбока;

6. Глинен гювеч

Има различни размери, като изберете този, който не необходим за Вашето домакинство;

7. Форма за хляб, торта и кекс

Предлагат се различни форми – с незалепващо покритие, силиконови, стъклени. Важно е да имате и продълговата форма за хляб;

8. Машинки

- за мелене на месо;

- за мелене на орехи. Ако имате чопър, той може да замести самостоятелната машинка за мелене на орехи;

- за мелене на подправки;

- за мелене на пудра захар.

9. Машинка за рязане на твърдо сварени яйца;

10. Преса за картофи;

11. Ножове

Списък с необходимите съдове и принадлежности в кухнята

Необходимо е да имате няколко вида ножове:

-нож-трион за рязане на хляб;

-малък нож за рязане на лук и зеленчуци;

-къдрав нож за рязане на картофи, моркови, цвекло;

-нож за белене на картофи.

12. Резец за рязане на бисквити и тестени произведения;

13. Дълбока супена лъжица за наливане на супи, бульони и сосове;

14. Решетъчна лъжица за обиране на пяна при варене на сладка и конфитюри, за изваждане и отцеждане на меса и зеленчуци;

15. Тел за разбиване на яйц;

16. Ренде;

17. Грил-тиган, който замества скара;

18. Дървени лъжици – няколко големини за пържене, за разбиване на масло, хайвер, майонеза;

19. Сито за пресяване на брашно;

20. Точилки

- Обикновена точилка;

- Дебела точилка.

21. Дъски

Списък с необходимите съдове и принадлежности в кухнята

-за рязане на лук;

-за рязане на месо.

22. Силиконова подложка за месене и точене на тесто;

23. Чук за очукване и изтъняване на месо;

24. Тирбушон;

25. Фуния;

26. Машинка за отваряне на консерви;

27. Мярка – 1 л;

28. Кухненска везна;

29. Сервиз за кухненски продукти – може да се замени с отделни кутии или буркани за брашно, захар, сол и др. продукти и подправки;

30. Хаванче;

31. Четка за размазване на олио;

Освен кухненски прибори, необходими са сервиз за хранене, за кафе, за чай.

Необходими за едно домакинство прибори за хранене:

Списък с необходимите съдове и принадлежности в кухнята

- 6 дълбоки чинии;

- 6 средно големи чинии за предястия;

- 6 десертни чинии;

- 1 салатиера;

- 1 супник;

- 1 съд за сос;

- 2 солнички;

- Вилици, лъжици и ножове по 6 бр.;

- Десертни вилички, лъжици и ножове по 6 бр.;

- 6 чаши за вода;

- 6 чаши за вино;

- 6 чаши за ракия;

- 1 кана за вода;

- 1 кана за вино;

- 1 кошница за хляб;

- 1 фруктиера;

- Лопатка и нож за торта.

Списъкът с най-важните кухненски пособия може да бъде допълнен с много още домакински прибори и принадлежности, но с тези може успешно да приготвите всяко рецепта, необходимо е само Желание!

Приятно готвене!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest