Добре подредената и удобна кухня е снабдена с необходимите съдове и принадлежности за готвене, с което се улеснява бързото и лесно приготвяне на храните.
Не е необходимо съдовете да бъдат скъпи, важното е да бъдат от съответния вид, за да създадат приятна атмосфера при готвенето.
Не всяко домакиня може да разполага с голяма кухня, пълна с последна мода в кулинарните принадлежности.
Но всяка домакиня може да си подготви необходимите съдове, с които да разполага за съответния вид ястие.
Съдовете са достъпни в много магазини, важно е да знаете какво Ви трябва, за да може с лекота и желание да готвите в кухнята.
Наличието на необходимите съдове пести време.
Наличието на необходимите съдове създава приятен и апетитен вид на приготвеното.
Има много млади домакини, които имат желание да готвят, но винаги когато започнат приготвянето на избраната кулинарна рецепта, установяват, че нямат необходимия съд, заместват го с друг и резултатът от ястието не е този, който очакват.
Списък на най-важните кухненски съдове и пособия
1. Тенджерите
- тенджери за варене на супа, зеленчуци, макарони, юфка, и др. – 1-2 тенджери с капак с вместимост 3-4 литра;
- тенджера за сосове, задушаване на месо и зеленчуци, птици – 1 бр. с вместимост 2-3 л;
- млековарка – 1 бр. с вместимост 1-3 литра. В млековарката може да приготвяте освен варене на мляко, ориз, кремове, разтопяване на шоколад;
- тенджера за варене на риба – продълговата тенджера с решетъчна подложка и капак. Рибата се слага цяла или нарязана върху решетката, под която има вода. Рибата се вари на пара или в бульон.
2. Тигани
Тиганите са необходими за пържене на месо, риба, яйца, зеленчуци, тестени продукти. Картофите, зеленчуците, месото, рибата се пържат в голям тиган, докато яйцата с палачинките се пържат в по-малък тиган. Осигурете си два тигана – голям и дълбок и малък и плитък.
При избора на тигани се съобразете с диаметъра на котлоните на Вашата печка. Не трябва дъното на тигана да е по-малко или по-голямо от диаметъра на котлона;
3. Кухненска цедка
За прецеждане на супи, бульони, макарони, спагети, ориз, зеленчуци, за измиване на плодове;
4. Купи
Стъклена, пластмасова или метална купа с обло дъно за разбиване на яйца, кремове, заместване на тесто – 2 бр.;
5. Тави
Необходими са Ви 2-3 тави с различни размери и дълбочина – за печене на бисквити /плитка тава/, за хляб и тестени сладкиши – 5 см дълбочина, за основни ястия – най-дълбока;
6. Глинен гювеч
Има различни размери, като изберете този, който не необходим за Вашето домакинство;
7. Форма за хляб, торта и кекс
Предлагат се различни форми – с незалепващо покритие, силиконови, стъклени. Важно е да имате и продълговата форма за хляб;
8. Машинки
- за мелене на месо;
- за мелене на орехи. Ако имате чопър, той може да замести самостоятелната машинка за мелене на орехи;
- за мелене на подправки;
- за мелене на пудра захар.
9. Машинка за рязане на твърдо сварени яйца;
10. Преса за картофи;
11. Ножове
Необходимо е да имате няколко вида ножове:
-нож-трион за рязане на хляб;
-малък нож за рязане на лук и зеленчуци;
-къдрав нож за рязане на картофи, моркови, цвекло;
-нож за белене на картофи.
12. Резец за рязане на бисквити и тестени произведения;
13. Дълбока супена лъжица за наливане на супи, бульони и сосове;
14. Решетъчна лъжица за обиране на пяна при варене на сладка и конфитюри, за изваждане и отцеждане на меса и зеленчуци;
15. Тел за разбиване на яйц;
16. Ренде;
17. Грил-тиган, който замества скара;
18. Дървени лъжици – няколко големини за пържене, за разбиване на масло, хайвер, майонеза;
19. Сито за пресяване на брашно;
20. Точилки
- Обикновена точилка;
- Дебела точилка.
21. Дъски
-за рязане на лук;
-за рязане на месо.
22. Силиконова подложка за месене и точене на тесто;
23. Чук за очукване и изтъняване на месо;
24. Тирбушон;
25. Фуния;
26. Машинка за отваряне на консерви;
27. Мярка – 1 л;
28. Кухненска везна;
29. Сервиз за кухненски продукти – може да се замени с отделни кутии или буркани за брашно, захар, сол и др. продукти и подправки;
30. Хаванче;
31. Четка за размазване на олио;
Освен кухненски прибори, необходими са сервиз за хранене, за кафе, за чай.
Необходими за едно домакинство прибори за хранене:
- 6 дълбоки чинии;
- 6 средно големи чинии за предястия;
- 6 десертни чинии;
- 1 салатиера;
- 1 супник;
- 1 съд за сос;
- 2 солнички;
- Вилици, лъжици и ножове по 6 бр.;
- Десертни вилички, лъжици и ножове по 6 бр.;
- 6 чаши за вода;
- 6 чаши за вино;
- 6 чаши за ракия;
- 1 кана за вода;
- 1 кана за вино;
- 1 кошница за хляб;
- 1 фруктиера;
- Лопатка и нож за торта.
Списъкът с най-важните кухненски пособия може да бъде допълнен с много още домакински прибори и принадлежности, но с тези може успешно да приготвите всяко рецепта, необходимо е само Желание!
Приятно готвене!
Коментари