Цветята ни дават огромна сетивна наслада чрез своята приятна естетика, примамлив аромат, лечебна сила, свойства на красиви декорации и други.
Точно като плодовете, билките и зеленчуците, цветята също са годни за консумация. Ето всичко, което трябва да знаете за ядливите цветя, ползите и начина им на поднасяне към салати и ароматни ястия.
Роза
Розата е сред най-популярните и широко използвани цветя от всички. Има сладък плодов вкус, но знаете ли, че розовият чай може да ви помогне да се отървете от някой друг допълнителен килограм, който ви мъчи отдавна. Розова вода с канела и мед може да се пие като чай за намаляване на теглото. Добавянето на потопени в мед или сушени розови листенца с ядки във вашата салата ще ви осигури признанието за най-добра салата, която сте приготвяли. Тя не просто радва очите ви, но ви дава успокояващо и здравословно кулинарно изживяване.
Жасмин
Жасминов чай, жасминов парфюм и какво ли още не. На хинди е известен като могра. Има постоянна дилема дали жасминът е по-вкусен или мирише по-добре. Нежните сладки и силно ухаещият листенца го правят една от любимите съставки на готвачите в кухнята. Жасмин може да се добави към вашите бисквитки, сладкиши, салата и чай. Жасминовият ориз е популярен азиатски продукт по целия свят. Научно известно, че намалява кръвното налягане, отпуска нервите, подобрява настроението, за което е известно, че контролира безсънието и засилва имунната система. Мощният антиоксидант в жасмина действа и като катализатор за борба със стареенето.
Хибискус
Хибискусът е зимна суперхрана. По отношение на вкуса хибискусът има уникален цитрусов и горчив вкус. В Андхра Прадеш местните добавят хибискус в къри от леща, за да приготвят популярно ястие, наречено Gongura pachadi. Изсушен хибискус може да се добави към вашите сладкиши, чай, чътни и др. С високо съдържание на витамин С, фибри и минерали, цветята на хибискус са полезни за отслабване, красива кожа и коса. Хибискус и кокосово масло или вода от хибискус с шампоан също омекотяват косата ви.
Цвете амарант
Синоним на кухнята на Кашмир, цветето амарант се квалифицира като суперхрана. Червеното кадифено и вълнено цвете прави червен огнен прах, използван като популярна съставка в местните ястия от Кашмир и Хималай. То е без глутен. Може да добавите цветя от амарант към къри, супи и салати. Той е богат на фибри, витамин К, минерали и антиоксидант. Известно е, че съставката за красота оставя кожата ви еластична и млада, когато се нанася върху лицето или се консумира като супа.
Харесайте си още някое екзотично ястие, в което може да добавите красиви цветове на тези ядливи цветя:
- пиле къри;
- рибно къри;
- индийски десерти.
Коментари