gotvach.bg»Статии»Витамини»Бор (Микроелемент)

Бор (Микроелемент)

храни с микроелемента бор
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части-22%
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
160.00 лв.
124.80 лв.
Виж ››

Съвременното общество издига в култ младостта, жизнеността и активността и затова всички природни дадености за борбата със стареенето фокусират вниманието върху себе си. Това е причината в последно време да се говори толкова много за антиоксидантите, които предпазват клетките от стареене.

Сред всички предложения за хранителни добавки и всевъзможни медикаменти не се открива бор. В природата този микроелемент съществува като част от комплексни съединения с въглеводороди, витамини С, В1, В6. Той е от съществено значение за повечето растителни и животински видове, но до 1981 година борът се е приемал за не толкова важен за човешкото тяло.

Най-новите изследвания оборват това неправилно схващане. Оказва се, че микроелементът бор има изключително много важни функции за работата на органите и системите в човешкото тяло, независимо че като при всеки микроелемент не се изискват големи количества от него в тялото. Дефицитът на бора обаче може да причини редица заболявания. Какво можем да научим за ролята на този тайнствен непознат за нашето здраве?

Общи сведения за микроелемента бор

Малко известният микроелемент бор има голям потенциал за атлетите, спортистите и хората с проблеми със ставите, костите и зъбите. Това е най-кратката визитка, която може да се направи за впечатляващия със свойствата си микроелемент.

Бор в природата се среща като ортоборна киселина в някои вулканични води и като борати в минерали като боракс и колеманит.

Най-важните съединения на бора са борната киселина, боракса, известен като натриев борат и борният оксид. Те са съставка в капките за очи, леките антисептици, праховете за пране и гланциране на плочки. Бораксът се е използвал и като суровина при производство на белина, както и като консервант за храни.

Чистият бор е тъмен аморфен прах. Аморфния бор е гориво за ракети и пиротехнически средства. Пламъкът добива зелен цвят при добавяне на бор.

Полезни свойства на микроелемента бор

Най-често се изписва бор като средство за облекчаване на артритни заболявания и с това този микроелемент под номер 5 в таблицата на Менделеев е известен на широката публика. Страдащите от артритни болки се повлияват масово от действието на бора и възвръщат подвижността на ставите си в рамките на 1 до 3 месеца. Този му ефект се дължи на способността на микроелемента да увеличава усвояването на калций, магнезий и витамин D.

Увеличавайки костната плътност, борът увеличава и здравината на костите и така предотвратява развитието на остеопороза. Този минерал не само допринася за възстановяване и укрепване на ставите, но и понижава холестерола и стимулира мозъчните функции. Затова дефицитът му предизвиква мускулни болки, депресии, артрит, както и отдръпване на венците. Добрите количества от него пък заздравяват зъбния емайл.

Спортистите и хората с проблеми в либидото е добре да са информирани за това, че борът повишава естрогена при жените и нивата на тестостерон при мъжете, с всички ползи от това въздействие. Той подпомага и естествената регулация на естроген у жените в периода на предменопауза. Приемащите бор жени споделят, че горещите вълни намаляват. Затова микроелементът присъства в лекарства за облекчаване на симптомите на менопаузата.

Тези, които страдат от депресия или проблеми с паметта, могат да се замислят дали точно борът не е липсващото парче в пъзела на техните оплаквания. Експерименти върху това свойство на бора са доказали, че приемът му значително увеличава способността за концентрация на вниманието само за няколко месеца.

източници на микроелемента бор

Към положителните влияния на микроелемента бор трябва да се добави и стимулирането на имунната система. Той участва пряко в регулирането на имунната защита на тялото. Доброто количество бор през зимните месеци прави тялото по-малко склонно към вирусни инфекции и простудни заболявания. Ролята му в имунните процеси се изразява и в образуването на антитела, необходими за правилно функциониране на мозъка.

Най-новите изследвания върху микроелемента установяват, че той се включва активно в транспортните процеси на мембраните и действа като страж за йоните, стремящи се да влязат в клетките и така е съществена част от защитните сили на организма.

Необходими количества бор на тялото

Все още няма единно становище за нуждите на човешкия организъм от бор. Границите на тези количества се движат от половин до 3 милиграма, като за препоръчителна доза се сочи 0. 5-1 милиграм дневно. При нарушаване на тези количества настъпва дефицит или излишък на микроелемента със съпътстващи ги симптоми.

Симптоми при дефицит на бор

Тялото ни си набавя бор от храната. Когато тези количества са недостатъчни настъпва дефицит. Тогава се наблюдават следните симптоми:

1. Растежът на тялото спира.

2. Получават се нарушения в костната система и се развива остеопороза.

3. Увеличава се опасността от захарен диабет.

4. Имунитетът спада.

5. Намалява умствената активност.

6. Забавят се реакциите, настъпва сънливост.

7. Появява се риск от анемия.

8. Настъпва хормонален дисбаланс.

9. Обмяната на останалите минерали се нарушава.

Признаци при излишък на бор

1. Загуба на апетит.

2. Гадене, повръщане, диария.

3. Кожен обрив, наподобяващ псориазис.

4. Ментални проблеми.

Как да си набавим микроелемента бор

Най-лесният и приятен начин да си набавим микроелемента бор е чрез храната. Най-добрите източници са ядките. Лешниците съдържат 2200 микрограма на 100 грама ядки. Бадемите, фъстъците и орехите са другите възможности.

микроелемента бор

Плодовете също могат да ни заредят с бор. Най-много има в кайсиите и прасковите. Нецитрусовите плодове изобщо са източници на добри количества бор - сливите, червеното грозде, ябълките, крушите, авокадото ще заредят тялото с нежните количества.

Сушените плодове съдържат по-големи количества бор от пресните и това трябва да се има предвид, когато тялото се нуждае бърдо да се зареди с повече от този микроелемент.

Зеленчуците могат да се ползват като средство за регулиране на бора в тялото, като се включат в менюто тези, при които се открива в добри дози. Това са ряпата- бяла и червена, цвекло, целина, краставици, грах, леща и други.

Някои зърнените храни допълват списъка на хранителните продукти с високо съдържание на бор и те са: ръж, елда, овес, просо, пшеница и други.

От млечните продукти трябва да се споменат сухото и обезмасленото мляко и сиренето Ементал.

Храни като рибите треска, скумрия и сардина, черният дроб и яйченият жълтък са още една възможност, допълваща богатия списък на храни с бор в тях. Малко неочаквано го има във виното, меда, фъстъченото масло и други любими на много хора хранителни продукти. Те са достатъчно много, за да може от тях да се изберат предпочитаните, които да дадат на тялото нужните дози от полезния микроелемент, за който толкова малко знаем.

Всички знания, които непрекъснато се добавят към известното за микроелемента бор позволява той да бъде добавен в списъка с жизненоважни хранителни вещества, спомагащи за укрепване на здравето. Нещо повече, той води успешна борба с туморни образувания като този на простатата и играе превантивна роля в тази посока. Борът е евтин минерал и има потенциал да стане популярна хранителна добавка, насочена към съхраняване на здравето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest