gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Най-полезните осем напитки

Най-полезните осем напитки

Напитка
Комплект от 6 чаши за шампанско и други напитки
Препоръчано за теб:
Комплект от 6 чаши за шампанско и други напитки
33.00 лв.
Виж ››

Кои са най-полезните напитки? Със сигурност водата е една от тях. Тя не може да бъде заменена от никоя друга течност. Водата е най-полезният източник на влага за организма.

Има обаче и други напитки, които осигуряват нужните полезни вещества на тялото ни. Ето кои са те според списание "Prevention".

Зелен чай - намалява риска от възникването на остеопороза, рак, сърдечно-съдови заболявания. В зеления чай се съдържат много флавоноиди, полифеноли и антиоксиданти. Именно те защитават клетките от вредно въздействие. Също така неутрализират свободните радикали. Флуорът в зеления чай укрепва костите и влияе благотворно на зъбите.

Мляко

Мляко с ниска масленост - съдържа сложни въглехидрати, белтъчини и малко мазнини. Благодарение на сложните въглехидрати нивото на захарта в кръвта остава стабилно. Калцият се усвоява добре благодарение и на наличието на витамин D. Калцият помага на клетките за изгарянето на мазнините. Ето защо трябва да се консумира от хора, които искат да намалят теглото си.

Чай от мента - помага при стомашни разстройства, подобрява храносмилането. Облекчава коликите. Ментата притежава и противоспазматично действие. Чаят от мента премахва болката в мускулите и мускулното напрежение.

Кафе

Соево мляко - намалява риска от възникването на сърдечно-съдови заболявания. Хранителните влакна и белтъчини намаляват нивото на лошия холестерол и триглицеридите. Но! Внимание! В соята се съдържат фитоестрогени. Учените предполагат, че те са свързани с повишен риск от рак на гърдата. Затова ако имате подобни случаи в семейството, преди да консумирате соево мляко, се консултирайте с лекаря си.

Какао или горещ шоколад - намалява риска от възникването на сърдечно-съдови заболявания. Подобрява настроението. Какаото съдържат много полезни полифеноли. Те защитават клетките от свободните радикали. Употребата на горещ шоколад увеличава производството на хормона серотонин, известен като хормона на щастието.

Доматен Сок

Сок от боровинки - предотвратява заболяванията на венците, помага в борбата с половите инфекции. Но не става въпрос за сока от боровинки, който се продава, тъй като той съдържа много захар.

Доматен сок без сол - предпазва от много от формите на рак. Съдържат ликопен в голяма концентрация, който намалява риска от възникването на рак на устната кухина, черния дроб, гърдата, белите дробове, стомаха, шийката на матката, правото черво. Ликопенът защитава сърцето от въздействието на свободните радикали.

Портокалов сок - съдържа витамин С, който предпазва от много заболявания. Портокаловият сок е източник на фолиева киселина, много полезна за бременните жени. Фолиевата киселина предотвратява дефекти в развитието на плода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest