Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Фурм д‘Амбер - какво трябва да знаем

Фурм д‘Амбер - какво трябва да знаем

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94199496
Фурм д‘Амбер - какво трябва да знаем
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Фурм д‘Амбер е достоен конкурент на горгонзола, стилтън и датско синьо сирене.

Името на това сирене идва от малкото градче Амбър, разположено на склоновете на планинските вериги Форес. Фурм д‘Амбер (Fourme d’Ambert) е сирене от краве мляко. Покрито е с тънка суха коричка, със сив или червеникав цвят. Лесно се разграничава по форма, която е доста необичайна в сравнение с другите видове сирена и представлява цилиндър с тегло около 2 кг, височина 19-20 см и диаметър 13 см. Счита се за едно от най-деликатните сини сирена.

Думата fourme, както и самата френска дума fromage (сирене), идва от думата forme (форма), която обозначава цилиндрична форма. Независимо дали е вярно или не, жителите на Оверн твърдят, че сиренето Фурм д‘Амбер е съществувало още по времето на Римската империя, която постепенно завладява Галия.

През вековете Фурм д‘Амбер, се е произвеждало изключително в селски ферми. Зрялото сирене се продавало на местните пазари. Триумфът на този сорт сирене е на 9 май 1972 г., когато Фурм д‘Амбер /de Montbrison/, получава първия си сертификат за качество.

Първата операция за приготвянето на това сирене се извършва в голям съд, където се изцежда млякото. Качеството на бъдещото сирене, вече до голяма степен зависи от този етап. Млякото във ваната се загрява до 32 градуса.

Към него се добавя пеницилин за образуване на мухъл, а за подсирване се използва сирище. След това изварената маса се натрошава и се меси повече от час (за отделяне на суроватката).

Вторият етап от подготовката е подреждането на изварената маса във форми. При месенето на изварата, всяко зърно се е покрило с тънък филм. Този филм не позволява на зърната да се слепват по време на оформлението във формите. В получените кухини ще се образува благородна плесен.

Сирене амбер

Третата стъпка е отстраняването на серума. Формите с изварена маса се поставят в по-топло помещение за един ден, през което се обръщат няколко пъти. По този начин серума се дренира. Бъдещото сирене приема окончателната си, цилиндрична форма и тегло (около 2 кг).

Четвъртият етап е осоляването на сиренето. То или се поръсва ръчно с фина сол, или се потапя в саламура за няколко часа. След осоляването сиренето трябва да престои два дни в добре проветриво помещение за "почивка".

Петият етап представлява пробиване на сиренето с дебели, дълги игли. По този начин се правят вентилационни проходи, тъй като мухълът изисква кислород за своето развитие. Благодарение на тези движения мухъла ще се развие нормално по време на зреенето на сиренето. Тази операция вече може да бъде механизирана.

И накрая, последната стъпка е зреенето. Зреенето става в хладно помещение. Първата плесен се появява след няколко дни. За да придобие Фурм д‘Амбер, характерен деликатен вкус и аромат, са ви необходими поне 28 дни. Статистическите проучвания показват, че приблизително 20 % от френските семейства редовно консумират Фурм д‘Амбер.

Това сирене се счита за едно от най-вкусните сред френски сирена, въпреки че е по-евтино от сиренето Рокфор. Френските експерти по храните го препоръчват дори за деца. В района на планините Форез (Forez), климата е доста континентален, лятото е много горещо, но зимата може да бъде дълга и студена (по френски стандарти, разбира се). Кравите пасат на височина от 600 до 1600 метра над морското равнище. Планинският въздух и обилната растителност по планинските склонове осигуряват отлично качество на млякото.

Съдържанието на мазнини във Фурм д‘Амбер е около 28-29%.

Енергийна стойност - 330-370 kcal /100 грама.

Зелена салата с амбер

Цветът на Фурм д‘Амбер е блед, леко кремав. Гнездата на зеленикаво-синкавата плесен са повече или по-малко, равномерно разпределени върху сирената. Тънката, естествена коричка обикновено е покрита с малко количество пухкава, белезникава плесен.

Консистенцията на Фурм д'Амбер е гъста, не може да се нарече много мека, но в същото време е нежна, леко мазна.

Ароматът на сирене Фурм д‘Амбер е мек, леко пикантен. Вкусът не е много сложен и не много ярък, но добре балансиран. Солеността е умерена, но може да бъде над средната.

Ценителите на виното могат да се насладят на сиренето със сотерн и други десертни вина, както и с плътни червени вина като Рона, Пино Ноар и Сира. Опитайте сиренето с хляб и плодове или го натрошете върху зелени салати и в плата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest