gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Чай от портокалови кори - за какво е полезен

Чай от портокалови кори - за какво е полезен

ползи от чая от портокалови кори
Закачалка за торби за боклук
Практичен аксесоар за вашия дом:
Закачалка за торби за боклук
19.00 лв.
Виж ››

Портокалите са любими цитрусови плодове за много хора заради уникалния си вкус и неповторим аромат. Корите от ценния плод също намират приложение от древни времена. Поставени във ваната, те са отличен начин за ароматерапия със свеж портокалов аромат. От портокаловите кори се отделя етерично масло, заради което се ползват както за козметични, така и за лечебни цели.

От корите на портокала се прави чай. Той е леко горчив, пълен с витамин С и други важни хранителни вещества с много ползи за здравето. С чай от кори на портокал може да се води здравословен живот по един вкусен начин.

За приготвяне на чая с портокалови кори са нужни добре измити кори от 3-4 плода. Те се режат на малки парченца и се оставят за няколко дни да изсъхнат. Чаят се прави по обичайния начин. Варят се 10-15 минути, а след това напитката се прецежда.

Освен още един разнообразен вид чай, получаваме следните здравословни ползи:

Полезни хранителни вещества. В този чай се съдържат витамини и минерали, сред които се откроява фолиевата киселина, бета каротинът, лимоненът, алфа каротинът, алдехидите, антиоксидантите.

чай от портокалови кори - ползи

Чай от портокалови кори служи като антивирусно средство и е незаменим помощник при лечение на вирусни инфекции, протичащи с висока температура. Антимикробните му свойства предпазват организма от бактериални инфекции.

Напитката от портокалови кори е средство, подпомагащо храносмилането. Фибрите, които съдържа, стимулират храносмилателния тракт и помагат за отделянето на токсините от него. Той е добро средство при запек.

За премахване на лош дъх в устата също може да се използва този чай. По 1 чаша чай на ден ще премахне лошия дъх за месец.

Благоприятното въздействие на чая от портокалови кори върху кръвообращението се дължи на факта, че те съдържат вещества, стимулиращи потока на кръвта. Затова е подходяща напитка при проблеми със съня, стрес и безпокойство.

Жените, страдащи от мастит, имат противодействие на проблема чрез този чай, който освен това дава на кърмещата жена полезни хранителни вещества.

Прочети още за приложенията на портокаловата кора.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest