Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Кулинарни специалитети от Лион

Кулинарни специалитети от Лион

Кулинарни специалитети от Лион

Всички сме чували и знаем колко е богата френската кухня и колко наситена е с вкусове. Със сигурност повечето хора се сещат за перфектни ястия, щом чуят за Франция. В днешната статия, ще ви заведем на кулинарна разходка в един от градовете на Франция - Лион. Градът е получил признание за "столица" на френската кухня, както и за нейн символ.

Това красиво градче се намира не върху един, а върху няколко хълма. Тези хълмове се намират на мястото, където се сливат две от реките на Франция- Рона и Сена. От тези хълмове можете да се насладите на невероятната красота на това живописно кътче. Градът е разделен на три части.

Всъщност кулинарната история на това градче започва още преди много години, когато е имало буржоазни семейства. Тогава е имало голяма липса на пари и хранителни запаси, на тези семейства им се наложило да уволнят своите готвачи и слуги. Именно така се появили и първите ресторантчета в града. Собственици били уволнените хора, които били събрали капитал от спестявания и направили свои ресторанти. По този начин хубавата и вкусна храна вече можели да си позволят и обикновените граждани на Лион.

Една от известните готвачки се казвала Майка Бразие /така хората наричали всички жени, които поставили началото на лионската кухня - майки/. Ястията пиле с трюфели и артишок с гъши дроб са нейн специалитет. Много мъже готвачи, които работели в Лион по онова време, са взимали уроци именно от тези "майки" на лионската кухня.

През далечната 1925 година, френски критик на име Курноски дава на Лион името Световна столица на кулинарията. Тази репутация се задържала цели 90 години въпреки жестоката конкуренция.

Храната в това малко градче е била и все още се издига в култ. Във Франция, местните назовават Лион като "градът на небцето".

Историята на кухнята на Лион датира още от древни времена. По време на Ренесанса е имало разлика в храната на буржоазите и хората от по-низшите класове. Хората, които нямали много възможности използвали много карантия за готвене, защото била евтина.

В Лион в наши дни има огромно изобилие от продукти, с които може да се приготви вкусна храна. Това се дължи и на факта, че в това градче има изобилие от декларирани райони, където се отглеждат най-различни специални храни. Като пример за това можем да дадем небезизвестните пилета от Брез - те символизират знамето на Франция, защото имат бели пера, гребенът им е червен, а краката им са сини.

Изключително вкусната пъстърва, жителите на Лион ловят от реките, намиращи се в Алпите, а змиорките и речните раци лионци ловят от езерата, които се намират в Лион.

В Лион, най-доброто място, където можете да опитате местната храна, са местните кръчми, които се наричат Bouchons.

Най-обичаните ястия от лионската кухня

Лионска салата

Сред тях така наречената лионска салата, която се прави от няколко вида зелени листа, които са гарнирани с много дебело нарязани парчета пържен бекон, крутони и яйце, което е рохко сварено.

Лионски киш

Сред всички ястия в Лионската кухня можете да намерите характерния лионски киш.

Лионска наденица

Популярен специалитет от лион, този колбас върви с плънка от свинско шкембе, нарязано на късчета.

Още специалитети от Лион

- жабешки бутчета, които са пържени;

- петел, готвен в гърне с винен сос;

- нарязано на късчета, кокошка, готвена заедно с речни раци;

- кюфтета от риба;

- заек, който е пълнен с кестени, праз, сготвен с костен мозък;

- питка, която е пълна със салам, трюфели и шам фастък;

- палачинки с шунка;

- птиче месо и гъби;

- супа от тиква;

- торта с орехи;

- лионска лучена супа;

- лионски сос;

- карамелизирани ябълки;

- мекици с лимонов сок и др.

Ако някога решите да посетите това райско кътче, трябва да се подготвите не само за насищане с красотата му, но и за едно гурме приключение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати