gotvach.bg»Статии»Диети»Хранене на кръвна група А

Хранене на кръвна група А

Хранене на кръвна група А

Напоследък много се говори за хранене според кръвната група. Според много лекари диетата, свързана с кръвната група, е базирана на характерни черти, които хората с дадена кръвна група притежават и тяхната склонност към някои заболявания.

Ако сте човек, чиято кръвна група е А и имате диабет, хипотиреоидизъм, обсесовно-компулсивно разтройство или проблеми с килограмите, лекар на име Питър Д`Адамо твърди, че това най-вероятно се дължи на факта, че не консумирате храни, които са за вашата кръвна група.

Този лекар смята, че хора с кръвна група А са произлезли от много древни азиатски фермери и такива от Близкия Изток. По това той заключва, че за тях са най-подходящи храни с естествен произход, както и диета, която изключва месото напълно.

Хората с тази кръвна група имат занижени количества стомашна киселина спрямо тези, които са с друга кръвна група. Затова и се смята, че диета, която е изцяло базирана на месо, не може да бъде толкова лесно усвоена, докато диета, изключваща месото, е по-подходяща за организма при хора с кръвна група А.

1. Хранене при кръвна група А

Вегетарианство за Кръвна група А

Не е нужно всеки път когато чуете думата "диета" да се сещате за отслабване. Тук става дума за диета, която е начин и модел на хранене за цял живот. Както вече казахме, за хора, които имат кръвна група А, най-подходяща е диета, която напълно изключва месото. Ако все пак сте свикнали да ядете месо, но започнете да се храните като вегетарианци, ще отслабнете много по-бързо и ще имате повече енергия. Със сигурност такава мотивация ще ви накара да се откажете от месото. Според повечето хора, е доста трудно да се заместят ястията с месо и картофи със соев протеин, зеленчуци и зърнени култури, но за хора с кръвна група А е изключително важно да консумират храна във възможно най-чист вид - чиста, свежа и органична;

2. Консумация на месо, птиче месо, риба и морски дарове

За хората с кръвна група А се препоръчва консумацията на много риба. Пилешкото месо и птиче месо от домашни птици може да се консумира само два пъти в седмицата. Забранените меса за консумация са телешко, свинско, дивечово и черупчести мекотели;

3. Продукти с млечен произход и яйца

Хора, имащи кръвна група А и хранещи се според кръвната си група, не трябва да консумират млечни продукти и яйца. Ако все пак не можете без такива, можете да ги замените с ориз или соево мляко. Има хора с тази кръвна група, които понасят по-добре някои продукти с млечен произход като:

- кисело мляко;

- кефир;

- моцарела;

- фета;

- козе сирене;

- рикота;

- козе мляко и др;

4. Плодове и зеленчуци за кръвна група А

Храни за Кръвна група А

Тези, които имат кръвна група А, трябва да включат в менюто си голямо разнообразие от плодове и зеленчуци, но е важно те да са пресни и органични. Най-добрите зеленчуци за консумация са артишок, лук, броколи, ряпа, спанак, къдраво зеле, маруля. Плодовете, които се препоръчват са боровинки, череши, смокини, ананас, сливи, грепфрут.

Други плодове и зеленчуци, които могат да се консумират: са аспержи, краставици, авокадо, цвекло, ягоди, ябълки, които могат да се консумират няколко пъти в седмицата.

Забранени за консумация са банани, портокали, зеле, патладжан, домати и картофи;

5. Зърнени храни

Диета за Кръвна група А
Снимка: Илиана Първанова

Най-добрите зърнени храни за хора с кръвна група А са пшеница, елда, ориз, овес, ръжено брашно.

Това, което трябва да се избягва тук, са всички бели или пшенични брашна, както и грис.

А, храните, които са позволени два пъти в седмицата са ориз, ечемик, царевица, кускус, киноа, просо;

6. Ядки, семена и бобови култури

Семената от тиква, както и фъстъците са много полезни за консумация от хора с тази кръвна група. Също така се препоръчва да се консумират боб, леща, черен боб, птичи боб /папуда/, както и боб пинто. Храните, които са забранени, са шамфъстък, кашу, дребен бял боб, червен боб, нахут;

7. Мазнини и подправки за кръвна група А

За готвене хора с тази кръвна група е препоръчително да използват зехтин и ленено масло. Те трябва да се използват и за овкусяване на салати. Полезните подправки за тази кръвна група са соев сос, мисо паста, джинджифил, чесън, горчица.

Маринати, салати и сладка, които са направени от позволените за тази кръвна група плодове и зеленчуци, също се препоръчват. Трябва обаче да се изключат от менюто оцет, кетчуп, мейонеза, черен пипер, също и масла от царевица, сусам и шафран.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest