Gotvach.bg»Статии»Диети»Хранене при кръвна група АВ

Хранене при кръвна група АВ

храни за кръвна група АВ

Връзката ни с предците ни се основава на групирането ни според кръвната ни група. Тази генетична информация е нужна, за да сме наясно с характеристиките, които сме наследили.

Кръвна група АВ има набор от характерни особености, твърде различни от другите групи, особено от 0 група. Податливостта на различни заболявания налага специфичен начин на хранене. Групата е рядка, имат я едва 5 процента от населението в света.

Получена е от смесването на групите А и В, тази група може да проявява характеристиките както на тип А, така и на тип В. Хората от група АВ имат ниска киселинност на стомаха, но метаболизмът на месото и месните продукти е като при тип В - по-бавно го метаболизират и имат склонност да го трупат под формата на мазнини.

Съдържанието на антигени от тип А и тип В се отразява на възприемането на храните. Храните, съдържащи лектини, реагират с тъканите и клетките на типа кръвна група АВ повече, отколкото с всеки друг кръвен тип.

Храненето на хората от кръвна група АВ по тези причини е специфично за тях. Те е нужно да избягват алкохол и кофеин, особено когато са под стрес, защото ще стимулират прекалено много адреналин.

Тофуто и морските дарове са подходяща храна за кръвна група АВ. Млечните продукти и зелените зеленчуци също са опция, подходяща за тях, особено в диетите за отслабване. Трябва да се има предвид, че тофуто може да предизвика образуване на много слуз в организма и затова не бива да се прекалява с него.

Пушените и консервираните меса не са добра възможност за избор на храна за тази кръвна група. Те засилват опасността от рак на стомаха, защото ниската киселинност ги прави уязвими. Млечните продукти като мляко и кефир са добра храна за кръвната група.

Храненето трябва да бъде по малко и на често. Комбинирането на храните също е нещо, на което хората от тази кръвна група трябва да обърнат внимание. Нишесте и протеини на едно хранене ще затормози храносмилателния процес.

Най-полезни за група АВ са следните храни:

- риба - добър източник на протеини за тях. Сьомгата, пъстървата, щуката, треската, морският костур са все добри възможности;

пъстървата е подходяща за кръвна група АВ

- месо и птици - агнешкото, заешкото и пуешкото месо са идеални за АВ;

- мляко и млечни продукти - козе сирене и козе мляко, обезмаслена сметана, яйца, кисело мляко, кефир, моцарела, рикота;

- мазнини - зехтинът е мазнината за тях;

- ядки - наблягането на фъстъци и орехи е правилно ориентиране към този тип храни;

- зърнени култури - просо, овесени трици, оризово брашно и хляб от него, ръж, лимец и покълнала пшеница;

- зеленчуци - краставици, патладжани, зеленолистни зеленчуци;

- чесън, магданоз, пащърнак, ямс;

- плодове - грозде, сливи, череши, боровинки, ананас, лимон, киви;

- подправки - чесън, хрян, магданоз, къри;

- напитки - от репей, лайка, 1 чаша кафе без кофеин дневно, чаша топла вода с лимон на ден.

Храните, които трябва да се избягват от кръвна група АВ

- морски храни - всички черупчести, мекотели;

- месо и птици - пилешко, патешко, гъше, говеждо, свинско, телешко;

- млечни продукти - пълномасленото мляко и сирената, сладолед;

- мазнини - шафран, царевица, сусам, слънчоглед;

- ядки - лешници, мак, тиква, слънчоглед;

- бобови - бакла, нахут, черен боб;

- зърнени храни - елда, царевица и всичко, приготвено от тях;

- плодове - банани, манго, авокадо, кокосови орехи, черни маслини;

- подправки - бял, червен и черен пипер, анасон, каперси, желатин;

- напитки - алкохол, сода, черен чай.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest