Опитна домакиня знае и може да направи ястие още по-вкусно и ароматно с помощта на подправки. Това обаче не е всичко. Поради полезните свойства на някои растения, те трябва да се ядат по малко, но редовно.
Дори щипка обикновени подправки може да помогне за укрепване на имунната система, намаляване на възпалението на клетките, прочистване на тялото от отпадъци и токсини и дори загуба на тегло.
Прочетете кои са най-разпространените подправки, които вероятно имате в кухнята си, и смело ги добавяйте към любимите си ястия.
Риган
Просто е невъзможно да си представим италианската кухня без риган. Въпреки това, освен уникалния си вкус, тази подправка има и уникални лечебни свойства.
Полезни свойства на риган
- успокоява нервната система;
- има висока антибактериална активност;
- нормализира дейността на стомашно-чревния тракт;
- засилва чревната подвижност;
- има холеретичен и диуретичен ефект;
- укрепва имунната система;
- действа като силно потогонно и отхрачващо средство при бронхити и бронхиална астма.
Къде да добавите риган
В бъркани яйца; зеленчукови супи; пица; подправки за салати; сосове.
Розмарин
В древността растението розмарин се е смятало за символ на изобилие, просперитет и вечност. Дори и сега в някои страни е запазена традицията да се дава стрък розмарин на младите хора за щастие и просперитет.
Полезни свойства на розмарина
- облекчава стреса и нервното напрежение;
- тонизира организма при общо изтощение;
- лекува настинки;
- има противовъзпалителни, тонизиращи, заздравяващи рани, холеретични, антидепресивни, антиоксидантни свойства.
Къде да добавите розмарин
Месни ястия; рибни ястия; маринати; билкови чайове.
Мащерка
Много полезно растение, което по антиоксидантна активност е еквивалентно на витамин Е.
Полезни свойства на мащерка
- има потогонно, противовъзпалително и антимикробно действие;
- укрепва имунната система;
- повишава ефективността;
- предотвратява развитието на простатит;
- премахва сексуалната слабост.
Къде да добавите мащерка
В салати; супи; яхнии; печено месо; всички ястия с яйца; сосове.
Куркума
Това е растение от семейството на джинджифила, чиито полезни свойства не могат да бъдат подценени. Според последните данни куркуминът, който е част от подправката, помага за потискане на раковите клетки.
Полезни свойства на куркума
- почиства организма;
- благоприятен ефект върху храносмилането;
- облекчава възпалението;
- има детоксикиращо и холеретично действие;
- счита се за мощен антиоксидант;
- подобрява състоянието на кожата;
- възстановява защитните сили на организма;
. използва се и за отслабване.
Къде да добавите куркума
В супи; яхния; ориз; пилаф.
Градински чай
Подправка, която е чудесна за справяне с настинки и болки в гърлото.
Полезни свойства на градински чай
- премахва токсините и шлаките;
- насърчава загуба на тегло;
- има антиоксидантни свойства;
- укрепва имунната система;
- помага при лечение на кашлица и хрема;
Къде да добавите градински чай
В пържени и задушени зеленчуци; ястия с месо; рибни ястия; сосове; супи; яхнии.
Проверете дали имате тези подправки у дома, които несъмнено ще подсилят тялото ви и ще го предпазят от настинки през студения сезон.
Разкажете на приятелите си за полезните свойства на тези подправки. Може би и те няма да откажат да укрепят тялото преди настъпването на студеното време.
Коментари