gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Какъв зехтин да изберем при готвене?

Какъв зехтин да изберем при готвене?

Как да изберете правилния зехтин според нуждите на готвенето

В магазините има много марки зехтин. Понякога е трудно обаче да изберете правилния. Тук ще намерите съвети, които да ви помогнат да изберете хубавия зехтин.

Как да изберете правилния зехтин според нуждите

На пазара има няколко вида зехтин - екстра върджин зехтин, класически зехтин и екстра лайт зехтин.

1. Екстра върджин зехтин

Това е 100% чист зехтин, който е първо качество студено пресован. Цветът му е светъл; температурата, на която може да се готви с него, е между 190 и 200 °C. Подходящ е за приготвяне на дресинг за салати, за паста, за маринати или за дипове;

2. Класически зехтин

Това е екстра върджин зехтин 20% плюс рафиниран зехтин. Тооката му на горене е 240 °C, което го прави по устойчив на високи температури - съответно и по-подхдящ за готвене. Може да се слага към салати, да се използва за гриловане или печене на месо и зеленчуци.

3. Екстра лайт зехтин

Зехтин

Това е екстра върджин зехтин плюс 20 % рафиниран зехтин. Температурата на горене е 240 °C. Може да се използва за всякакъв вид готвене, както и за подправяне на салати.

След като вече знаете характеристиките на тези три вида маслиново масло, можете сами да изберете този, който е най-подходящ за вас.

Предимства на зехтина пред олиото

Който и зехтин да изберете, няма да сгрешите, защото когато смените олиото със зехтина, това ще подобри значително вашия начин на живот и вашето здраве!

Зехтинът е изключително полезен за нашето здраве. Той е с до 25 % по-ниско съдържание на наситени мазнини в сравнение с обикновеното олио. Също така не съдържа холестерол, няма трансмазнини и има високо съдържание на мононаситени мазнини. В същото време съдържа омега-3 и 6 мастни киселини и витамин Е. Тези качества правят зехтина един от най-добрите варианти за приготвянето на по-здравословни ястия за вас и вашето семейство.

Зехтинът подобрява здравето на сърцето, помага за по-доброто храносмилане. Помага също за намаляване на възпаленията в тялото, подобрява настроението, помага за по-добрата работа на мозъка.

Зехтинът помага за предпазване от хронични заболявания. Хората, които редовно използват зехтин, са едни от най-здравите хора в света. Затова не се колебайте да замените олиото със зехтин в рецептите за пица или задушено пиле. Трябва да знаете обаче, че в зехтина се съдържат много калории - към 100 ккал на 1 с.л., затова той трябва да бъде консумиран в умерени количества.

Вижте още съвети как да разпознаем качествения зехтин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest