Установено е, че зехтинът има по-ниска точка на горене в сравнение с другите масла за готвене. Все пак качественият екстра лайт зехтин е подходящ вариант за готвене.
Докато точката на горене на екстра върджин зехтина е 190-220 °C, при екстра лайт зехтина те са 240°C.
Въпреки че част от богатия и остър вкус на зехтина се губи в процеса на готвене, в повечето случаи той остава стабилен и запазва повечето от полезните си хранителни вещества.
Има няколко важни момента, които е препоръчително да се спазват, когато се готви с екстра върджин зехтин.
Първо, за постигане на най-добър вкус се препоръчва, доколкото е възможно, зехтинът да се наблюдава, когато се загрява. Често зехтинът се загрява, като се внимава да не започне да пуши. Зехтинът екстра лайт има точка на горене 240°C, което сравнително висока температура и той е подходящ за панирани и пържене.
На второ място, използването на предпазител срещу пръски от горещ зехтин е задължителен! Ако работите със съставки, които имат малко вода върху тях, зехтинът може да започне да пръска.
За да избегнете петна от мазнина по дрехите си и да сте в безопасност, инвестирайте в предпазител срещу пръскане от мазнина. Те се предлагат в различни размери, за да отговарят на вашите тигани и са чудесен начин за безопасно готвене със зехтин екстра лайт и др.
Може дори да се пече със зехтин екстра лайт. Използва се при печене на торти, хляб, бисквити, солени мъфини и др. Дори любителите на маслото ще се съгласят, че зехтинът прави най-нежните, сочни печива.
Печивата със зехтин не изсъхват дори когато престоят няколко дни. Не се притеснявайте за качеството, добрият на вкус екстра лайт зехтин, няма да надделее над останалите вкусове във вашите торти, бисквитки и домашни крекери. Той всъщност добавя нюанс към вкуса им.
Вижте задължително как да разпознаете качествения зехтин.
Коментари