Червената мирика или още Китайска ягода (лат. Myrica rubra) е плодово дърво от семейство Мирика (Myricaceae), произхождащо от Източна Азия.
Обикновено расте в Китай и се нарича китайско ягодово дърво. Основните райони на отглеждане са териториите, разположени на юг от река Яндзъ. В много древни японски поеми се споменават тези растения.
Червената мирика е вечнозелено дърво с височина до 10-20 м, с гладка сива кора и равномерна сферична или полусферична корона. Кореновата система е плитка - до 60 сантиметра. Плодовете на китайските ягоди са сферични, 1. 5 - 2. 5 см в диаметър, с възлеста повърхност.
Горната част на плода е покрита с плътна грапава кожа, обикновено яркочервена, но може да варира от бяла до лилава, която предпазва меката и вкусна червена плът. Плодът по текстура и аромат наподобява ягоди. Вкусът на този плод е доста специфичен - в същото време сладък и кисел. Месото е сладко и много тръпчиво. В центъра има едно семе, около половината от диаметъра на целия плод.
Родината на китайските ягоди е Източна Азия. Култивира се в Китай повече от 2000 години. Расте по склоновете на планини, долини, на надморска височина от 100-1500 м. В Китай това растение има голямо икономическо значение. В момента се отглежда в Тайван, Япония, Непал, Корея и Филипините.
Полезни свойства на червената мирика
Кората, листата и плодовете хората използват в народната медицина от незапомнени времена. Медицински източници споменават наличието на антиоксидантни свойства на плодовете на това дърво. Плодовете имат антивирусно и противотуморно действие върху човешкия организъм. Отварата от кората има стягащи свойства, поради голям брой танини. В източната медицина плодовете на това дърво помагат на хората да се възстановят от болести, тъй като имат много витамин С.
Използване и приложение на червената мирика
Плодовете на червената мирика се консумират пресни, сушени, на компот, в плодови млека, от тях се приготвят сокове, консервират се. В Източна Азия се приготвят от векове сладкиши с пълнеж от китайска ягода.
Плодовете се сервират и самостоятелно като десерт. В местата за отглеждане на китайски ягоди от техните плодове се правят алкохолни и безалкохолни напитки. Плодовете са много нежни, така че за дългосрочно съхранение те се замразяват или сушат.
Дърветата, върху които растат плодовете, често се отглеждат за декоративна украса на паркове и градини, тъй като през периода на плододаване имат много декоративен и красив външен вид. Растението е непретенциозно към качеството на почвата и може да расте на бедни почви с повишена киселинност.
Това дърво обича осветени места. Температурата на околната среда не трябва да пада под +12 °C. Червената мирика е влаголюбиво растение, поливайте го след изсушаване на горния слой на земята, нуждае се от пръскане. Възпроизвеждането става с резници или семена.
Вижте и Най-екзотичните плодове на света.
Коментари