Gotvach.bg»Статии»Кулинария»Ядеш лук и ставаш по-умен

Ядеш лук и ставаш по-умен

редакция:
Лук

Лукът отдавна е известен като страхотен продукт за здравето. Учени от Япония откриха още едно полезно качество на лука. Те установиха, че лукът може да "прочиства" мозъчните клетки и да забавя процесите на стареене.

В кромида се съдържат изключително активни серни съединения, които се усвояват лесно от организма. По кръвен път те оказват благотворно влияние върху редица мозъчни области.

Отделящите се от лука вещества активизират и подмладяват мозъчните клетки, контролиращи паметта и емоциите, твърдят учените.

В същото време и учени от Франция се произнесоха в изключителните ползи на лука. Те пък откриха, че консумацията на значително количество чесън и лук понижава заболеваемостта от рак на гърдата.

Ако не знаете, лукът разпространена зеленчукова култура още от четвъртото хилядолетие преди новата ера. Той съдържа голямо количество различни минерални соли, витамини, ефирни масла, притежаващи бактерицидни свойства, витамин С, витамин В1, В2, В6, Е, РР1, калий, фосфор, калций, желязо и лимонена киселина. Етеричните масла му придават пикантен вкус и своеобразна миризма.

Освен в кулинарията, лукът е широко използван и в народната медицина. Този зеленчук притежава диуретични свойства и е превъзходно заздравяващо средство. С пресен сок от лук се лекуват и възпаленията в устната кухина.

Смачкан лук, смесен с мед и изпърженият в краве масло лук помагат при кашлица. А в съчетание с чаша горещо мляко той облекчава болките в стомаха и нервните разстройства.

В храната лукът се употребава пресен, пържен, варен или маринован, а също като подправка към месни, рибни и зеленчукови ястия. Много внимателни с него трябва да са хората с проблеми в лигавицата на стомаха или червата.

Писателят Александър Дюма е имал своя любима лучена супа. Приготвял я като 5 едри глави лук нарязвал на ситно и ги запържват леко с 100 г краве масло. След това ги заливал със 7 чаши мляко. Получената смес се сварява добре, прецежда се през сито, добавя се сол и накрая супата се застройва с 3 сурови жълтъка, 100 гр настърган кашкавал и половин чаша сметана.

Виж също как се реже лук без сълзи, колко лук можем да ядем дневно и за какво помагат компресите с лук.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
50
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Говноеж
Говноеж
Ядем лук, когато няма какво да ядем.Но с пържола-може!Ако лукът беше добра храна,кучетата нямаше да бягат от него.
02.12.2013 22:16
3
1
Покажи всички подкоментари