Gotvach.bg»Статии»Етерични Масла»Масло от лешник

Масло от лешник

Лешниково масло - ползи и приложения

Ядката на лешника е богата на протеини и полиненаситени мастни киселини, с което подпомага бързото възстановяване на тялото, засилва тонуса му, повишава издръжливостта на нервната система. Богатият вкус и високата хранителна стойност на лешника го прави идеален продукт, както за храна, така и за козметични цели. Това важи и за всички продукти от лешник, особено за лешниковото масло, извличано от растението.

Получаване на лешниково масло

Лешниковото масло е продукт, следствие на студеното пресоване на плода на едноименното растение. Ядките се натрошават на трохи, после се пресоват и се извлича златисто, много леко масло. То е продукт от първичната или вторичната екстракция.

Студено пресованото лешниково масло запазва всички свойства на ядката. След извличането маслото се филтрира и съхранява в стъклени съдове. То има бледожълт цвят, характерен лешникова аромат и орехов вкус.

Ползи от лешниковото масло

Маслото от лешник има редица полезни свойства, отделно от превъзходния вкус, те са:

- Нормализиране на храненето чрез премахване на дразненето на лигавиците и нормализиране на метаболизма

- Повишаване на еластичността на кожата, подхранване на ноктите и косата и овлажняване на кожата

- Укрепване на мускулатурата и скелета

- Това е висококалоричен продукт, който разнообразява диетата и е част от здравословните ядки, подходящи за добавяне в хранителната диета

Използване на лешниково масло в кухнята

Готвене с лешниково масло

Лешниковото масло може да се използва е чудесна добавка към салати с ядки, сладкиши с лешници, бисквити с лешници и сосове, шоколадови кремове, апетитни шоколадови торти. Добавя мазнини към храната и е основен или спомагателен елемент на много хранителни продукти.

Маслото от лешник има приятен сладникав вкус и орехова нотка, с което придава завършеност и елегантен послевкус на храната. Подпомага усвояването на витамините от плодовете и зеленчуците и добавя хранителна стойност на постните меса.

Идеално е за ястия от бобови растения, чушки, картофи, елда, ръж и пшеница. Добавя се към сладоледа, шоколада, кафето, алкохолни напитки, десерти и ликьори.

Използване на лешниково масло в козметологията

В козметичната индустрия добавят масло от лешник в кремове, балсами, маски за лице, лосиони заради лековитите му качества. То има много ползи и приложения в козметиката:

- Овлажнява и подхранва кожата, възстановява водния баланс

- Стяга контура на лицето и тялото и подмладява кожата

- Премахва тъмни кръгове под очите и всички следи от умора

- Нормализира баланса на мазнините, лекува акне и кожни раздразнения

- Чудесен продукт против стареене е, подхранва и ноктите и косата.

Добив на масло от лешници

Противопоказания за използване на лешниково масло

- При индивидуална непоносимост към продукта трябва да се избягва употребата му, за да не предизвика алергична реакция.

- При наднормено тегло и диабет също не се препоръчва това масло заради високата му хранителна стойност

- Лешниково масло при бременност и хормонални нарушения също не бива да се използва.

Вижте също:

- Защо да ядем повече лешници;

- Как се прави лешниково мляко;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати