Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Ултрапреработените храни водят до пристрастяване като наркотиците

Ултрапреработените храни водят до пристрастяване като наркотиците

Ултрапреработените храни водят до пристрастяване като наркотиците

Колко пъти сме яли чипс и сме се мъчили да спрем, но не успяваме? Обещанието „това е последното“ кънти в главата ни като обещанието, че от утре започвате да се храните по-здравословно.

Според скорошно проучване, публикувано в British Medical Journal, вината е не само в липсата ни на воля, но и в самите ултрапреработени храни, които доказано водят до пристрастяване. Индустриално произведени и подложени на многократна обработка, те съдържат много добавени съставки като сол, захар, оцветители и добавки.

Изследователите са подчертали как продукти като сладолед, бисквити, безалкохолни напитки и сладки зърнени закуски са способни да развият пристрастяване у тези, които ги приемат - подобно на никотин, кокаин или хероин.

И че един на всеки 10 души е пристрастен до степен: „отговаря на критериите за диагностициране на разстройство, свързано с употребата на вещества“.

Проучването, публикувано в Bmj, е проведено от Ashley Gearhardt, професор в Университета на Мичиган, който разработи скалата за пристрастяване към храната Yale (YFAS), скала, която измерва степента на зависимост от различни храни. Критериите са същите, използвани за диагностициране на пристрастяване към вещества, въз основа на разпоредбите на Диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства.

От анализа на 281 предишни проучвания, проведени в 36 страни, стана ясно, че 14% от възрастните са зависими от ултрапреработени храни и това очевидно има отрицателно въздействие върху здравето. Всъщност данните показват връзка между тези храни и повишения риск от рак, ранна смърт, когнитивен спад и проблеми с психичното здраве.

Много ултрапреработени храни предизвикват пристрастяване у много хора, обясни авторът Крис ван Тулекен пред Guardian. - И когато хората изпитват пристрастяване към храна, почти винаги е към ултрапреработени продукти.

Ултрапреработени храни

Всъщност рафинираните въглехидрати или мазнини причиняват нива на извънклетъчен допамин в мозъка, подобни на тези, наблюдавани при вещества, способни да създадат пристрастяване, като никотин и алкохол – обясняват изследователите.

И въз основа на тези поведенчески и биологични паралели храните, които съдържат високи нива на тези елементи, те са отлични кандидати за причиняване на пристрастяване към продукти.

Вижте още: Похапването на чипс е като пристрастяване към наркотици

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest