Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ултрапреработените храни могат да доведат до преждевременна смърт

Ултрапреработените храни могат да доведат до преждевременна смърт

Ултрапреработените храни

Диета, богата на ултрапреработени храни, може да доведе до повишен риск от преждевременна смърт, като някои рафинирани храни и напитки са по-вредни за вашето здраве от други.

Това сочи ново американско наблюдателно проучване, продължило над 34 години и ръководено от Харвардския университет, резултатите от което са публикувани на страниците на списание Bmj.

Връзка между ултрапреработените храни и риска от преждевременната смърт

Нека разгледаме каква е връзка между ултрапреработените храни и риска от преждевременната смърт.

За да извършат проучването, проведено от международен изследователски екип, ръководен от Mingyang Song, учените изследват връзката между риска от смърт от всякакви причини и от специфични причини като рак и високата консумация на преработени храни - тествани на извадка от над 100 хиляди души без анамнеза за рак, сърдечно-съдови заболявания или диабет към момента на записване.

Ултрапреработените храни могат да доведат до преждевременна смърт

По-конкретно, изследването наблюдава за средно за 34 години медицинските досиета и хранителните навици на 74 хиляди американски медицински сестри и 39 хиляди мъже здравни специалисти.

Сравнявайки наличните данни с причината за смъртта, при която са докладвани 40 000 смъртни случая в извадката, изследователите установиха, че участниците, които ядат най-малко 7 порции свръхобработена храна на ден, са имали по-висок риск от около 4% от преждевременна смърт всякаква причина и 9% по-голям риск от други смъртни случаи (включително 8% по-голяма вероятност от невродегенеративни смъртни случаи), в сравнение с тези, които консумират средно 3 порции на ден.

Въпреки това не са открити асоциации с ранна смърт от рак, респираторни или сърдечни заболявания. Това, което е най-важно за противодействието на тези рискове, е цялостното качество на диетата на човек, отбеляза координаторът на изследователския екип Mingyang Song, епидемиолог от Харвард.

Най-вредните ултрапреработени храни за вашето здраве

Ултрапреработените храни могат да доведат до преждевременна смърт

Най-вредни са ултрапреработено месо, птици и морски дарове, както и сладки напитки, десерти на млечна основа и силно преработени храни за закуска.

Тъй като това е изследване под формата на наблюдение на навици, не е възможно да се направят окончателни заключения относно причината и следствието.

Но констатациите на учените дават препоръка за ограничаване на консумацията на определени ултрапреработени храни, ако искате да подобрите дългосрочно здравето си.

Необходими са бъдещи проучвания, за да се подобри класификацията на ултрапреработените храни и да се потвърдят открития при други къргове на обществото ни, заключи координаторът на изследователския екип.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest