Още в древна Гърция се е появила максимата, че храната трябва да бъде лекарство и лекарството - храна. Това разбиране е много актуално днес заради вредните въздействия на много компоненти и върху храната.
Соколечението се явява особено перспективно не само като превенция, но и като основа на терапевтични практики. Всеки може да се възползва от предимствата на пресните плодове и зеленчуци, без значение в какво физическо състояние се намира.
Предимства на плодовите и зеленчуковите сокове
Соковете от пресни плодове и зеленчуци запазват почти целия комплекс от витамини и минерали, фитонутриенти в състава им. Полезните вещества са ефективна защита срещу сърдечно-съдови заболявания, рак, както и възпалителни хронични болести.
Флавоноидите и антоцианините, които са в значителни дози в плодовете и зеленчуците, пазят от окисидативни увреждания на клетките, които са особено опасни заради излагането на химикали и замърсявания от околната среда.
Съвети за приготвяне на пресни сокове
- Плодовете и зеленчуците за соковете е добре да бъдат органични, може да се пият чисти или разредени с вода;
- Хигиената е от важно значение както по отношение на чистота на продуктите, така и на съдовете и ръцете;
- Сокът е добре да се изпие веднага след приготвянето му, за да се запазят всички полезни компоненти в него;
- Сокът се пие чист, без други храни, един час преди хранене;
- Не е полезно да се комбинират плодове и зеленчуци в един сок, защото те изискват различни храносмилателни процеси.
Кои сокове за какво лечение са полезни
- Сок от моркови
За укрепване на зрението и при кожни проблеми. Горната част не бива да се премахва, защото в нея са фитохимикалите.
За прочистване на кожата, както го прави и сокът от краставица. Целината има и диуретичен ефект и отстранява въглеродния диоксид от тялото. Натрият неутрализира киселинните остатъци от храните в тялото;
Той е в помощ на стомашно-чревния тракт и при лечението на язва на стомаха;
- Сок от джинджифил
Прилага се при костни възпаления, като артрит, и при гадене;
- Лимонов сок
За неутрализиране на храна, богата на мазнини, този сок е много подходящ. Добро средство е за детоксикация на черния дроб;
- Ябълков сок
Сокът от ябълки облекчава запека и е лек при камъни в жлъчката. Полезен е за раздвижване на чревния тракт;
С него се прочиства кръвоносната система, подходящ е при херпеси, както и за лечение на хепатит.;
- Сок от нар
За лечение от глисти и укрепване на венците;
Приготвянето на този сок е доста трудоемко, но пък той е много полезен при алергии, целулит, отравяне с живак и кожни проблеми. Има много високо съдържание на хранителни вещества. Стимулира и пречиства всички жизнени процеси;
- Сок от грах
Лекува кръвта, премахвайки кръвните съсиреци, облекчава симптомите на синдрома на раздразнените черва;
- Сок от сливи
За лечение на запек и при чернодробни заболявания се препоръчва сок от сини сливи;
Този сок е подходящ при лечение на пикочните пътища, отоци и гангрени. Има диуретични свойства и се използва и при лечение на бъбреците;
- Сок от кейл
Този сок е много богат на каротиноиди и е чудесен лек при артрит, остеопороза и проблеми с плътността на костите;
Чудесен диуретик, който помага за пречистване на кръвта.
Коментари