Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Плодовете без скорбяла

Плодовете без скорбяла

Безскорбялни плодове

В различни диети често се препоръча избягването на скорбяла. Според ситуацията тя или се ограничава, или се изключва напълно. Особено често диета без скорбяла се препоръчва на диабетици или на предразположени към диабет хора.

Специалисти твърдят, че изключването на скорбялата от диетата може да подобри състоянието на хората с диабет, тъй като това ще уравновеси нивото на захарта. Това е така, защото се счита, че храните със скорбяла водят до повишаване на нивото на захар, а това е нещо изключително важно да не се допуска в случай на диабет.

Други състояния, свързани с висока захар също ще получат подобрение при преминаване на изключваща скорбялата диета, или поне ограничаваща.

Докато фибрите помагат за доброто храносмилане, скорбялата - не. Тя се поема под формата на въглехидрат, разгражда и след това се абсорбира в кръвта и няма никакви полезни свойства за храносмилането.

Много продукти съдържат различно количество скорбяла. Някои от най-разпространените са хляб, ориз и картофи и се счита, че те могат да попречат на нормалните нива на глюкоза в кръвта.

Дори и при вече оформен навик да не се яде сладко, това не е достатъчно, ако нивата на глюкозата се повишават и от други храни. За това тези продукти, както и много други са забранени за хора с диабет или други проблеми, свързани с повишена глюкоза.

Освен това продуктите с високо съдържание на скорбяла са по-високо калорийни. Това важи както за много други продукти, така и за плодовете съдържащи скорбяла.

Ако искате да спазвате диета, свързана с излишни килограми или наднормено тегло, то такава, която изключва скорбяла, е много подходяща.

Плодовете са много важна част от храненето ни и ни набавят много ценни вещества, но това че се считат диетични и нискокалорични, не е съвсем вярно. Плодовете са с различна калорийна стойност и тези с голямо съдържание на скорбяла са и по-калорични.

Едни от най-нискокалоричните плодове са цитрусовите, а също така в тях има най-ниско съдържание на скорбяла. Те безспорно са много полезни, но трябва да се съчетават с други плодове, защото са с висока киселинност. Консумирането изцяло само на цитрусови плодове може да доведе до киселинна среда в стомаха и на раздразнена храносмилателна система.

Плодовете без скорбяла

Други плодове, които спокойно могат да се включат в диета без скорбяла, са дините. Те се състоят основно от вода така или иначе, затова няма да натежат на диетата ви, когато се опитвате да свалите килограми. Даже могат да са полезни.

Някои плодове от рода на дините са напълно без скорбяла - например пъпеш и самата диня. Те съдържат полезни витамини и нямат скорбяла. Това ги прави идеални за диети за сваляне или поддържане на ниско тегло.

Сред средно киселинните плодове също има добри варианти. Освен кивитата, сливите, ябълките и прасковите, средно киселинни са почти всички горски плодове. А сред тях се крият и много полезни и много нискокалорични видове, които определено могат да намерят място в диетата ви. Такива са ягода, боровинка, малина, къпина и червена боровинка, също известна като северна червена боровинка. Те са богати на фибри и флаваноиди и имат особено ниско съдържание на скорбяла.

Плодовете с най-високо съдържание на скорбяла са сладките и не сочни плодове, като разновидностите на банана и фурмите. Тях, както и сушените плодове, е желателно да избягвате, ако имате проблеми с нивата на захар в кръвта или с теглото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest