Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да изцедим сок от зеле?

Как да изцедим сок от зеле?

Изцеден сок от зеле

Сокът от зеле предлага много ползи за здравето поради съдържанието на хранителни вещества и специфични съединения.

Изцеждането на сок от червено или бяло зеле е лесно, а с добавяне на ябълки и лимон ще получите допълнително свежест и страхотен вкус. Освен това сокът от зеле е чудесен начин да добавите сурово зеле към диета за отслабване.

Зелето има високо съдържание на биоактивни съединения. Доказано е, че намалява възпалението в тялото и помага за намаляване на увреждането на органи, засегнати от диабет тип 2, като черния дроб и бъбреците. Освен това богатството на антиоксиданти има потенциални ползи за хора с инфекции и пептични язви, тъй като може да помогне за успокояване и защита на стомашната лигавица. Зелето също може да предотврати оксидативния стрес и да подпомогне загубата на тегло, както прави сокът от грейпфрут.

Така че нека да се научим как да изцедим сок от зеле и да го пием редовно!

Какво ще ви трябва

Рязане на зеле

- Бяло зеле - можете също да използвате лилаво/червено зеле. Изберете малка зелка или използвайте половината от голяма. Ще трябва да го нарежете, за да се смеси добре в блендера;

- Лимон – използвайте цял лимон, но обелете кората;

- Зелена ябълка – този вкусен плод пасва идеално на рецептата и подпомага храносмилането на сурови зелеви листа;

- Краставица – чудесна за хидратация и подпомага изхвърлянето на токсините;

- Джинджифил – чудесен за подпомагане на храносмилането;

- Магданоз – прекрасен продукт, който също е добър за подпомагане на храносмилането. Използвайте сорта, който предпочитате.

Начин на приготвяне

Стъпка 1: Подгответе зелето и го нарежете, а ябълката измийте и нарежете на кубчета. Обелете лимона и джинджифила. Оставете краставицата с кората, но отрежете краищата. Сложете в блендера и пасирайте до гладкост.

Стъпка 2: Използвайте цедка и прецедете върху голяма купа, за да отделите пулпата и влакната от течността. Сервирайте сока от зеле охладен в чаша и се насладете!

Съвет: За по-добри резултати Смесете съставките на стъпки, така че да се смесят лесно. Смесете половината от зелето и ябълката и след това добавете другата половина, след като пусне сок в течност. Тази течност издържа до 4 дни в затворен съд в хладилника, но е най-добре да се консумира веднага. Разклатете добре преди пиене, ако настъпи утаяване.

Втори начин за приготвяне на сок от зеле

Зелен сок от зеле и целина
Снимка: Rohtopia/ pixabay.com

Има и друг начин за приготвяне на сок от зеле. Ето и кой е той:

За да направите сок от зеле, сварете 1 ¾ чаши (435 мл) вода за около 30 минути, за да се отървете от хлора и други добавки. Можете да пропуснете тази стъпка, ако използвате дестилирана или филтрирана вода. Оставете водата да се охлади, след което я добавете в голям блендер заедно с около 3 чаши (675 г) нарязано зеле. Смесете зелето и водата на ниска степен за 1-2 минути или докато водата започне да позеленява и все още можете да видите парчета зеле в блендера.

Включете уреда на висока степен за още 10 секунди. Изсипете сместа в буркан от 1 литър, като се уверите, че сте оставили малко място в горната част на буркана, за да може сокът да се разширява, докато ферментира. Покрийте буркана с капак, който се затваря плътно, или го запечатайте с парче найлоново фолио, след което го оставете да престои на стайна температура за 72 часа, за да ферментира.

Опитайте се да поддържате температура между 20 и 26 °C в зоната, където държите зелевия сок. След 72 часа изсипете сока в друг съд през фина мрежеста цедка, за да отстраните всички останали твърди парчета. Охладете сока си в херметически затворен буркан в хладилника, докато сте готови да го сервирате.

Вижте още за ползите и вредите на сока от зеле, както и как да съхраним зелев сок.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен