Кое им е лошото на многото празници? Преаждането, разбира се. Богатите трапези задължително са свързани с обилно хранене, което завършва с преяждане.
За да се приемат по-малко калории, е нужно да се яде бавно, установиха учени от университета на Роуд Айлънд. Те експериментирали с 30 доброволци. На тях било предложено да изядат голяма порция спагети с доматен сос и сирене пармезан и да изпият чаша минерална вода.
При първия експеримент на доброволците било заръчано да изядат храната възможно най-бързо. При втория обаче я консумирали бавно, като от време на време оставяли вилицата си настрана.
Краткото хапване отнело средно 9 минути, а продължителното - 30 минути. При първия експеримент участниците погълнали 646 калории, а при втория - едва 579 калории, т.е. с 67 калории по-малко.
"Ако се вземе предвид, че човек се храни 3 пъти дневно, се получава значима разлика", казва ръководителката на изследването Катлийн Мелансън. Голяма част от участниците признали, че им допада повече бавното хранене, което позволява да се води разговор.
Бързото хранене има и друг недостатък - че един час след приключване на яденето отново се изпитва глад. А пък бавната консумация увеличава усещането за ситост.
Бавното хранене предотвратява преяждане. Бавното хранене носи по-голямо удоволствие. То води след себе си по-добро храносмилане.
Диетолозите казват, че бавното поглъщане на храната помага да се отслабне или да се запази нормалното тегло. Те препоръчват човек да се храни бавно 3 пъти дневно. Това със сигурност ще гарантира приема на 210 калории по-малко в сравнение с този, който яде бързо.
Едно друго изследване от Швеция също подкрепя теорията за бавното хранене. При изследването на група подрастващи, учени от института Каролина в Стокхолм стигнаха до извода, че младите имат навик да се хранят много бързо.
На тийнейджърите е бил поставен мандометър, който да регистрира с каква бързина те консумират храната. Година след като е използван този уред участниците в теста са намалили бързината на хранене с 11%, индексът на телесната маса с 2, 1% и са подобрили нивото на добрия холестерол. Тези резултати са се запазили и след шест месеца, когато вече уредът не се използвал.
Коментари