Качествата на меда най-добре се запазват при температура от около 10° С. При по-висока температура и недобре затворени съдове се създават условия за вкисване.
Препоръчително е, ако медът се съхранява в буркани, то те да бъдат от тъмно стъкло или да са обвити в тъмна хартия. Това увеличава благотворните свойства на хранителния продукт.
Медът се запазва много добре, ако е зрял. Той не бива да се съхранява в едно помещение заедно с кисело зеле, риба, нафта, газ, химикали и други продукти със силна миризма. В противен случай медът поглъща миризмите и качеството му се влошава.
Как да консумираме меда?
Медът не бива да се консумира направо с лъжица, тъй като предизвиква дразнение на стомаха, особено при децата. Ето защо е добре той да се хапва намазан върху филийка с масло или да се пие разтворен в чаша вода, чай или мляко.
Необходимо е още течността да не бъде вряла, а по-скоро хладка. Обикновено една супена лъжица мед се разтваря в 100 мл. течност.
Дневната доза мед е 60-100 гр. мед, разделен на три дневни дози – сутрин, обед и вечер. Най-правилно и здравословно е медът да се консумира 1-2 часа преди или 3 часа след ядене.
Коментари