Горещите почитатели на божествената напитка трябва да са наясно, че според учените червените вина увреждат зъбите повече и по-трайно отколкото белите.
Повечето консуматори на пенливата напитка често избягват червеното вино, опасявайки се, че ще си докарат цветни петна по усмивката. Тези предположения обаче наскоро бяха опровергани след авторитетно проучване.
Екип изследователи университет в Германия установили, че вина като например шардоне, совиньон блан и пино разрушават защитния слой на зъбите, вследствие на което започва бавен процес на гниене, което пък от своя страна рефлектира върху чувствителността на устната кухина.
Британският Daily Mail пише за интересния експеримент с осем червени и бели европейски вина, който довел до окончателните твърдения. За целите на проучването учените накиснали извадени зъби на хора на възраст над 40 години и в двата вида вина. След определен период от време те установили, че зъбите, престояли в белите вина, изглеждат по-увредени.
„След подобно проучване спокойно можем да предположим, че честата употреба на бели вина може да бъде причина за дентална ерозия’, заявила изследователката д-р Брита Вилершаусен.
Бялото вино със зеленикаво жълт, светложълт, златист или кехлибарено жълт цвят, се произвежда от грозде със зеленикава и жълтеникава кожица, включително и от грозде с червена до синя кожица, но във всеки случай само от грозде, което има светло месо и безцветен сок.
Все пак белите вина имат безспорни качества. Съставката ресвератрол, съдържаща се във виното, е активно вещество, което намалява кръвната захар, възпаления на стомашната лигавица и намалява риска от рак на белите дробове.
Коментари